Több helyszínen is végezték a gyanúsítottak az illegális őssejtkezelést; az ezt alkalmazó cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem – mondta a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője szerdán.

Az NNI korábban közölte, hogy emberi test tiltott felhasználása miatt folytat eljárást; a gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket a magánklinika épületében 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében. A kezelésekhez szükséges adagokat egy ukrán állampolgárságú nő készítette el, az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer USA dollárt vagy 5 millió forintot fizettek.

Az ukrán gyanúsított abortumokból nyerte ki az őssejteket, amelyeket a kezelés során amerikai állampolgárságú társa a betegeknek beinjekciózott, vagy infúziós oldatban adagolt be. A pácienseknek beadott készítményeket korábban nem tesztelték sem embereken, sem állatokon, hatásuk ismeretlen volt.

Ehhez a két intézmény sem a szükséges szakhatóság, sem pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottságának engedélyével nem rendelkezett. A tevékenységet egy magyar állampolgárságú férfi is segítette, aki az őssejteket tartalmazó hűtőedények szállításában, illetve a vérminták hatósági bevizsgáltatásában, valamint a kezelendő betegek szállításában segédkezett.

Bucsek Gábor őrnagy szerdán elmondta: a rendőrség 2008 decemberében hivatalból rendelte el a büntetőeljárást, mert arról szereztek információt, hogy őssejttel kapcsolatos kezelést végeznek Magyarországon. Ennek a nyomozásnak a négy gyanúsítottját hétfőn vette őrizetbe a rendőrség.

Három gyanúsítottat – egy magyar, egy ukrán és egy amerikai állampolgárt – egy budapesti kórházban vették őrizetbe, amint éppen egy beavatkozást végeztek. Negyedik társukat, egy magyar állampolgárt pedig ezzel párhuzamosan egy vidéki városban fogták el a rendőrök. A gyanúsítottak között van professzor, orvos, biológus, illetve egy részvénytársaság vezetője.

A gyanúsítottak részben beismerő vallomást tettek, a nyomozók ezeket ellenőrzik.

Az őrnagy elmondta: a kezelések helyszíne független volt a magánklinikától, “vidéki városban, illetve Budapesten több helyszínen” történtek.

Bucsek Gábor nem tudta megmondani, hányan részesülhettek az őssejtkezelésben, mindenesetre most úgy tűnik, “igen nagy számban”, vélhetően százas nagyságrendben. Mint mondta, értékelik a vallomások erre vonatkozó részét, és a házkutatás során lefoglalt bizonyítékokat, amelyekből erre vonatkozó információt nyerhetnek.

A rendőrség szerint az őssejteket abortumokból nyerte ki az ukrán gyanúsított. Bucsek Gábor ezzel kapcsolatban azt mondta: az elkövetők rendelkeztek az abortumokból kinyert őssejt tárolására engedéllyel.

“Ennek az engedélynek a kereteit lépték túl azzal, hogy bevonták kereskedelmi forgalomba ezeket az őssejteket, és anyagi ellenszolgáltatás fejében adták be a pácienseknek” – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy van-e az ügynek külföldre vezető szála, az őrnagy csak annyit jegyzett meg: feltérképezik a gyanúsítottak kapcsolatrendszerét, még értékelik külföldi kapcsolataikat.

Az üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett emberi test tiltott felhasználását a törvény 2-8 évig tartó szabadságvesztéssel bünteti.

Az őrnagy elmondta, hogy emberi test tiltott felhasználása miatt eddig két alkalommal indított eljárást az NNI: az egyik ügyben szaruhártyával kereskedtek, a másikban pedig tüdővel és más belső szervekkel. Ezeket a nyomozásokat azonban megszüntették.

A főosztályvezető ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: nagyon nehéz ezeknek az ügyeknek – így a mostaninak is – a bizonyítása, mert a legális engedélyek kereteit lépik túl az elkövetők és követik el a bűncselekményt.

A büntető törvénykönyv szerint az követi el az emberi test tiltott felhasználása bűntettét, aki emberi gént, sejtet, ivarsejtet, embriót, szervet, szövetet, halott testét vagy annak részét jogellenesen megszerez, vagyoni haszonszerzés végett forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik.