Míg Kanada a cseh állampolgárokkal szemben bevezetett vízumkényszerrel, addig az Európai Unió a fókatermékek betiltásával vívta ki a másik fél nemtetszését. Mindkét téma napirendre került az uniós külügyminiszterek első olyan magas szintű találkozóján, amelyet a svéd elnökség vezetett.

Vízumügy

Csehország az ülésen panaszt tett a kanadai kormány által egyoldalúan visszaállított vízumkényszer miatt. Carl Bildt svéd külügyminiszter szerint a kérdésben nem Csehország áll szemben Kanadával, hanem az Európai Unió egésze. Bildt ugyanakkor elutasította, hogy az Európai Bizottság szeptemberre várható jogi elemzésének elkészülte előtt bármilyen válaszlépésről határozzanak. Csehország azt szeretné elérni, hogy válaszul az Európai Unió egésze vezessen be vízumkényszert a kanadai állampolgárokkal szemben. Ez ugyanakkor súlyos következményekkel járhat a kereskedelmi kapcsolatok terén Németország, Franciaország vagy az Egyesült Királyság számára.

Kanada idén júliusban döntött a vízumkényszer újbóli bevezetéséről a Csehországból – elsősorban csehországi romáktól – egyre nagyobb számban érkező menedékkérelmek miatt. A kanadai bevándorlási miniszter szükségesnek tartja a bevándorlási- és menekültpolitika megreformálását, hogy az igazi áldozatoknak hatékony védelmet tudjanak biztosítani, az alaptalan indokkal érkezőket viszont gyorsan kiutasíthassák. „Addig azonban a vízumpolitikánk jelenti az egyetlen megoldást” – nyilatkozta hétfőn Jason Kenney.

Fókafélelmek

Az Általános Ügyek és Külkapcsolatok Tanácsának hétfői ülésén az Európai Unió külügyminiszterei jóváhagyták a fókatermékek importjának tilalmáról szóló uniós jogszabályt. Kanada ugyanakkor – ahol évente mintegy háromszázezer fókát ölnek meg – a döntést „tudománytalannak” tartja, és azt fontolgatja, hogy eljárást kezdeményez az EU ellen a Világkereskedelmi Szervezetnél.

A 2010-ben életbe lépő tilalom elfogadására azért került sor, mert az Európai Unió szerint a fókavadászok kegyetlen módszerekkel végeznek az állatokkal.