Öt új jogszabályra is rábólintott a miniszteri tanács a nyári szünet előtti utolsó ülésén a pénzügyi szolgáltatások témakörében. Mivel korábban már mind az ötöt elfogadta első olvasatban az Európai Parlament is, hamarosan hatályba is léphetnek ezek.

Az Európai Unió a pénzügyi válságra adott válasz részeként kezdett a pénzügyi szolgáltatások szabályozásának szigorításába, azzal a céllal, hogy megakadályozza a 2007-ben kitört (Európában azonban nagyobb gondokat csak 2008 őszétől okozó) krízis megismétlődését. Ennek jegyében sikerült még a nyári szünet előtt pontot tenni a hitelminősítőkről szóló új rendeletre és a banki tőkemegfelelőségről szóló irányelv módosítására. Szintén a június 27-i tanácsülés fogadta el (bár nem tartozik szorosan véve a pénzügyi válságra adott szabályozási válaszhoz) az elektronikus pénzről szóló irányelvet, a határon átnyúló fizetési szolgáltatásokat szabályozó rendeletet, illetve azt a határozatot, amellyel közösségi szintű finanszírozást biztosítanak bizonyos pénzügyi szakosított intézményeknek.

A hitelminősítőkre regisztrációs kötelezettséget és folyamatos tevékenységi felügyeletet vezet be a most a Tanács által is elfogadott rendelet. A szektor felügyeletét ideiglenesen az Európai Értékpapír-felügyeleti Bizottság fogja megteremteni. Ezen a testületen belül minden egyes hitelminősítő intézet tevékenységének ellenőrzésére felügyeleti kollégium alakul majd, amely a cég működési területe által érintett tagállamok felügyeleti szerveiből áll. A hitelminősítő intézeteknek a rendelet értelmében nyilvánosságra kell hozniuk minden olyan ügyfelük nevét, amelytől éves bevételük 5 százalékánál nagyobb hányada származik. Az engedélyt szerző hitelminősítőknek tilos lesz olyan értékpapírok besorolásával foglalkozniuk, amelyek kibocsátóiban alkalmazottaik tulajdoni részesedéssel rendelkeznek. Az új szabályok azt is megtiltják, hogy a hitelminősítők pénzügyi tanácsadási tevékenységet nyújtsanak olyan kibocsátóknak, amelyek értékpapírjait már besorolták. Szintén előírás lesz a hitelminősítéseket elvégző alkalmazottak rendszeres rotációja.