Az Alkotmánybíróság (Ab) ősszel tárgyalja az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer (SPS) bevezetéséről és működtetéséről szóló törvénnyel kapcsolatos államfői beadványt – közölte a testület sajtófőnöke szerdán.

Sereg Andrást annak kapcsán nyilatkozott, hogy szerdán Jakab István, a Magosz elnöke sajtótájékoztatón azt mondta: azzal a lépéssel, hogy a kormány szerdán bejelentette az egységes mezőgazdasági támogatási rendszerre történő átállást, nem tartották tiszteletben Súlyom László államfő döntését, és megkérdőjelezték az Alkotmánybíróság függetlenségét is, hiszen még nem is ismerik a testület álláspontját az ügyben.

Sereg András tájékoztatása szerint az Ab tavasszal már kétszer napirendre tűzte a beadványt, de a döntéshez szakértői anyagok beszerzését tartották szükségesnek az alkotmánybírák, akik az illetékes minisztériumhoz is kérdéseket intéztek. Hozzátette: ősszel kerül ismét napirendre a véleményezésre megküldött jogszabály.

A köztársasági elnök még tavaly novemberben fordult az Alkotmánybírósághoz az október 20-án elfogadott törvény ügyében. Az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer bevezetéséről és működtetéséről szóló törvény a közösségi agrártámogatás igénybe vételére jogosító önálló vagyoni értékű jogot ad a mezőgazdasági termelőknek. Ennek során jelentősebb támogatási jogosultságot kapnak azok a termelők, akik 2006-ban akár tulajdonosként, akár haszonbérlőként már támogatásban részesültek.

Az államfő álláspontja szerint a támogatási jog önállósítása végeredményben csökkenti a haszonbérbe adott termőföldek forgalomképességét és forgalmi értékét, hiszen a támogatási jog a termelőt, és nem a tulajdonost illeti. Sólyom László szerint ez önmagában nem szükségszerűen alkotmányellenes, de a jogbiztonság megkövetelné, hogy a földtulajdonosok a földjük haszonbérbe adásakor tisztában lehessenek annak következményeivel, és ennek megfelelően szerződjenek.

Az államfő szerint a törvény ennek a követelménynek nem felel meg, mivel múltbeli időponthoz köti a támogatási jogosultság egy részét. Ez az államfő szerint sérti a jogbiztonságot.

Emellett a köztársasági elnök aggályosnak találta azt is, hogy a törvény hátrányosan érinti azokat a mezőgazdasági termelőket, akik 2006 után léptek piacra, vagy szereztek új termőterületet.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán, a kormányülést követő tájékoztatón jelentette be, hogy Magyarországon jövőre bevezetik az egységes mezőgazdasági támogatási rendszert, az SPS-t, miután erről szerdai ülésén döntött a kabinet.

A részleteket ismertetve az agrártárca vezetője elmondta: a döntésről szóló értesítést csütörtökön, vagy pénteken küldik el Brüsszelbe, az unió illetékeseinek.

Ha az Alkotmánybíróság alapvető kifogásokat fogalmazna meg a bevezetést lehetővé tévő törvénnyel kapcsolatban – vagyis azt nem lehetne módosítani -, akkor Magyarország még mindig visszaléphet a most alkalmazott agrártámogatási rendszerbe – hívta fel a figyelmet a miniszter.