Egy friss felmérés tanúsága szerint a macedónok inkább lemondanak uniós ambíciójukról, mint hogy megváltoztassák országuk nevét.

A Gallup Balkan Monitor tegnap (2009. július 30.) ismertetett felmérése alapján szinte a teljes lakosság (95 százalék) egyetért azzal, hogy fontosabb, hogy a balkáni ország megtarthassa nevét, mint hogy az ország csatlakozzon az Európai Unióhoz.

A felmérés jelentős eltérést mutatott az ország különböző etnikumainak véleménye között, az albán kisebbség – mely a lakosság közel 20 százalékát teszi ki – jobban hajlik a névváltoztatásra a csatlakozás érdekében.

Macedónia – csakúgy, mint Törökország – 2005 óta rendelkezik hivatalos tagjelölti státusszal, de az iszlám országgal ellentétben a konkrét csatlakozási tárgyalások még nem kezdődtek meg a nyugat-balkáni országgal.

A tárgyalások megkezdését többek között a Görögország és Macedónia közötti névvita akadályozza: a vita 1991-ig, Macedónia Jugoszláviából való kiválásáig nyúlik vissza. Görögország ugyanis tiltakozását fejezte ki, hogy az ország egy észak-görögországi tartomány nevét (Macedón Köztársaság) vette fel, mivel szerinte ez később területi követeléseknek is alapjául szolgálhat. Az ENSZ 1993-ban ideiglenes jelleggel a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság elnevezés használata mellett döntött, amelynek hosszú távú alkalmazását Athén és Szkopje is ellenzi. A vita rendezésére hivatott tárgyalások ugyanakkor mindeddig rendre eredmény nélkül zárultak.

A tárgyalások megkezdéséhez az Európai Tanács egyhangú jóváhagyására is szükség lesz, mely mind a 27 tagállam, így Görögország támogatását is megkívánja. Görögország korábban már felhasználta NATO tagságából eredő vétójogát arra, hogy meggátolja Macedónia csatlakozását a védelmi szövetséghez, és hasonló lépéssel fenyegeti Skopjét az uniós csatlakozással kapcsolatban is.

A közelmúltban ugyanakkor pozitív jelzést is kapott Macedónia, Olli Rehn bővítésért felelős biztos múlt héten megerősítette: a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez az Európai Bizottság támogatását maga mögött tudhatja az ország.