Nem kell külön együttes adóigazolást kérniük szeptember 1-jétől azoknak a cégeknek, amelyek szerepelnek a köztartozásmentes adózói adatbázisban – közölte a kormányszóvivő pénteken.

Budai Bernadett tájékoztatása szerint ezt az teszi lehetővé, hogy a kormány a szerdai ülésén elfogadta azt a rendeletet, amely a köztartozásmentes adózói adatbázis alkalmazásának feltételeit határozza meg.

Emlékeztetett arra: az adózás rendjéről szóló törvény január 1-jétől hatályos módosítása rakta le a “nullás” adatbázis alapjait. Ekkortól kérhetik ugyanis a cégek felvételüket az adatbázisba – tette hozzá.

Az adatbázis fontosságát azzal indokolta, hogy sok esetben csak azok a cégek vehetnek részt a hazai és az uniós pályázatokon, amelyeknek nincs köztartozása. További jó példaként említette, hogy bizonyos jogszabályban meghatározott nyilvántartásokba – ilyen többek közt az utazásszervező-és közvetítők nyilvántartása – csak akkor kerülhetnek be a cégek, ha nem halmoztak fel köztartozást.

Budai Bernadett felidézte: a jelenlegi szabályok szerint ha egy cég részt akar venni valamilyen pályázaton, be kell szereznie az adóhatóságtól egy 30 napnál nem régebbi igazolást.

A kormány szerdai döntése ezen a helyzeten változtat: szeptember 1-jétől nem kell külön együttes adóigazolást kérniük azoknak a cégeknek, amelyek szerepelnek a “nullás” adatbázisban. Így részükre azonnal kifizethetők a pályázati pénzek – hangoztatta.

Hangsúlyozta: a jövőben ez helyettesítheti az adóhatóságtól beszerezhető adóigazolást, de nem váltja ki azt teljes egészében. Egyrészt, azoknak a cégeknek, amelyek nem szerepelnek a köztartozásmentes adózói adatbázisban, továbbra is be kell szerezniük az adóhatóság igazolását. Másrészt az is előfordulhat, hogy egy pályázati kiírás többletfeltételeket ír elő, és ilyen esetben további igazolásokra is szükség van – közölte a kormányszóvivő.

Az APEH az adózó kérelmére, a kérelem benyújtásának hónapját követő hónap tízedik napján felveszi az adózót az adatbázisba, ha az előírt feltételeket teljesíti. Ezeket a feltételeket tételesen felsorolja az adózás rendjéről szóló törvény. Az adatbázis adatait minden hónap 10-én frissítik.