Augusztus elején indul Magyarországon az európai uniós borpiaci reform második szakasza – közölte Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára.

A szakember emlékeztetett: az erről szóló uniós joganyag már kéthete hozzáférhető. Ennek értemében a magyar bortörvényhez kapcsolódó szinte valamennyi végrehajtási rendeletet újra kell fogalmazni. Elvileg ezeket a jogszabályokat már a hónap elejétől alkalmazni kellene, de több még nem készült el, tárcaközi egyeztetésen, vagy még az azt megelőző jogi szakaszban vannak. Rámutatott: november végén viszont már a megváltozott szabályok szerint kell Brüsszelbe elküldeni az ágazatról szóló jelentést.

A HNT főtitkára példaként említette, hogy az új szabályozás értelmében az eredet-megjelölést és a földrajzi jelzés megkülönböztetését is be kell vezetni Magyarországon. Így az eddig alkalmazott összes borkategória megváltozik, és a származási bizonyítvány is megújul.

Jelentős változás, hogy az ágazatban működő vállalkozásoknak a továbbiakban egész tevékenységüket egy telephelyen kell nyilvántartaniuk, akkor is, ha területileg széttagoltan működnek. Ezt pedig egy úgynevezett gazdasági aktában kell rögzíteniük. Eddig Magyarországon a településenkénti rendszer működött. Az átállás az új szisztémára jelentős informatikai fejlesztéseket tesz szükségessé.

A termékek megnevezésének változása miatt új termékleírásokat is kell készíteni. A szakma már „kitalálta” ugyan az új származási bizonyítványt, de azt még nem lehet pontosan tudni, hogy ezeket hová kell majd benyújtani. Most ugyan még több tekintetben is „lépéshátrányban vagyunk”, amit november 30-ig mindenképp be kell hozni – hangsúlyozta Horváth Csaba. Az uniós borpiaci reform első szakaszának legjelentősebb változása az volt, hogy 2008. augusztus elseje óta az úgynevezett nemzeti borítékban az ország rendelkezésére álló támogatást Magyarország saját hatáskörben oszthatja fel.

Az Európai Unió borpiaccal kapcsolatos hatályos szabályozása, valamint a borpiaci reformhoz kapcsolódó jogszabályok