Sem az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak (ÁNTSZ), sem pedig az Egészségügyi Minisztériumnak nincs nyomozati jogköre – közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfőn tartott sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva a múlt héten kirobbant őssejtüggyel kapcsolatban.

Az egészségügyi törvény egyértelműen szabályozza, hogy emberből kivett szervért, szövetért ellenszolgáltatást nem lehet kérni, és ellenszolgáltatás fejében nem lehet szervet és szövetet beültetni – mondta a miniszter.

Hozzátette: az ÁNTSZ nem végezhet házkutatást, csak azt ellenőrizheti, hogy valóban azt az egészségügyi szogláltatást folytatják-e egy adott helyszínen, amire a szakhatósági engedély szól – tette hozzá Székely Tamás.

A Nemzeti Nyomozó Iroda emberi test tiltott felhasználásával gyanúsít két külföldit és két magyar állampolgárt, akik a rendőrök szerint illegális őssejtkezeléseket végeztek több helyszínen; mindannyiukat előzetes letartóztatásba helyezte múlt szerdán a bíróság.

Az amerikai állampolgárságú Yuliy Baltaytis a gyanú szerint egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében 2007-től kezdődően egészen napjainkig őssejtkezeléseket végzett a magánklinika épületében. A kezelésekhez szükséges dózisokat egy ukrán állampolgárságú nő, Natalia K. készítette el. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy ötmillió forintot fizettek.

Zamecsnik Péter, az egyik magyar gyanúsított, Seffer István orvos védője szerint a Seffer és Renner Magánklinika – amelynek Seffer István testvére, Seffer Tibor az ügyvezető igazgatója – a kaposvári laboratóriumát bérbe adta az IRM Zrt.-nek, őssejttel kapcsolatos kutatásra, kezelésre 2007-ben. Akkor még az Egészségügyi Tudományos Tanács és az ÁNTSZ engedélyével működtek, de ezeket az engedélyeket 2008 februárjában felfüggesztették. Ekkor Seffer István úgy döntött, hogy be kell fejezni ezt a tevékenységet, meg is indította az IRM-mel szembeni végelszámolást és a kaposvári laboratórium felfüggesztette ezt a fajta tevékenységet – mondta Zamecsnik Péter.

A rendőrség szerint több helyszínen is végezték a gyanúsítottak az illegális őssejtkezelést. Az ezt alkalmazó cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem.