FBI-ügynök dolgoztak az elmúlt napokban Budapesten; a romákat már több mint egy éve rettegésben tartó orgyilkosok utáni nyomozást segítik – írja a szerdai Népszabadság.

A napilap úgy tudja, a profilalkotók nemrég hazautaztak, de a rendőrség napokon belül elküldi nekik a kislétai gyilkosság adatait is.

Az FBI-osok betekinthettek valamennyi nyomozati iratba, és megismerhettek minden olyan információt, amelyre a feltételezett elkövetők személyiségrajzának elkészítéséhez szükségük volt – olvasható a cikkben.

A Népszabadságnak nem árulták el a rendőrségi forrásaik, hogy az FBI ügynökei szerint kifélék-mifélék lehetnek az orgyilkosok. Csak annyit közöltek, hogy “az amerikaiak szerint az eddigi nyomozás során a magyar rendőrség minden olyan adatot és információt összegyűjtött, ami a tettesek azonosításához és elfogásához szükséges lehet”.

A teljes cikk elolvsható a Népszabadság Online weboldalán

Az államfő és a kormányfő is tájékoztatást kért az ügyben

Sólyom László köztársasági elnök a kormányfőtől, Bajnai Gordon miniszterelnök pedig a rendőri vezetőktől kért tájékoztatást a kislétai gyilkosság miatt. A romák elleni támadások miatt eddig példátlan, széles körű politikai és társadalmi egyeztetést kezdeményezett valamennyi érintett hivatal és kisebbségi szervezet.

Az államfő kedden a Szabolcs megyei tragédiáról, a 45 éves roma asszony és lánya elleni támadás miatt indított nyomozás állásáról, az addig megtett intézkedésekről kért tájékoztatást a kormányfőtől.

Az esetet követően valamennyi érintett államigazgatási hivatal és kisebbségi szervezet ugyancsak egyeztetéseket és találkozókat kezdeményezett. Bajnai Gordon szerdára magához rendelte Draskovics Tibor rendészeti minisztert és a rendőri vezetést, míg Bencze József országos rendőrfőkapitány találkozóra hívta a roma jogvédő és civil szervezeteket és kisebbségi önkormányzati képviselőket.

Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke csütörtökre hívta össze a testület tanácskozását, amelyen meghallgatják majd az igazságügyi és rendészeti minisztert.

A romák elleni támadások miatt az Országos Cigány Önkormányzat is egyeztetést kezdeményezett a roma vezetők körében. Kolompár Orbán így megbeszélésre hívta Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízottat, MSZP-s országgyűlési képviselőt, Farkas Flóriánt, a Lungo Drom elnökét, fideszes országgyűlési képviselőt, Makai Istvánt, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnökét és Daróczi Ágnest, a Phralipe elnökhelyettesét.

Kolompár Orbán a találkozótól azt reméli, megtárgyalhatják az elmúlt időszak eseményeit és közös gondolkodással megtervezhetik közös álláspontjukat.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke is azt mondta: tanácskozásra hívja a roma értelmiségieket, jogvédőket és közéleti személyiségeket erre a hétre.

Valamennyi találkozót, fórumot azt követően hirdették meg, hogy a Szabolcs megyei Kislétán hétfő hajnalban ismeretlenek sörétes fegyverrel támadtak saját otthonában egy családra; a 45 éves édesanyát agyonlőtték, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítették.

A lány állapota stabil, az orvosok 4-6 hétre becsülik a kórházi ápolás idejét. A sérültre az intézményben rendőrök vigyáznak, mert fontos információi lehetnek az elkövetőkről.

A rendőrség közlése szerint a romák elleni támadásoknak 55 sértettje van, közülük hatan haltak meg; a bűncselekményeket kilenc helyszínen követték el, a nyomozásban százan vesznek részt.