Tizenegy brit számítógép kereskedővel kötött peren kívüli egyezséget a Microsoft. Az érintett cégek érvényes licenc nélküli szoftvereket telepítettek az általuk értékesített gépekre – írja a Computer Weekly.

Összesen tizenegy Nagy-Britanniában működő számítógép-kereskedővel kötött peren kívüli egyezséget a Microsoft. A vállalkozások érvényes licenc nélküli Microsoft Windows operációs rendszert telepítettek az általuk értékesített gépekre. Az érintett cégek elismerték felelősségüket.

A megállapodások részleteit a Microsoft nem hozta nyilvánosságra. A szoftvercég közleményében ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bár a vállalat a hamis szoftverekkel átvert magánszemélyeknek eredeti csereszoftvert ajánlana fel, a visszaélők „áldozatairól” nincsenek információik.

Graham Arthur, a Microsoft kalózkodás elleni ügyekben illetékes munkatársa a közleményben kiemelte, az érvényes licenccel nem rendelkező, hamis szoftverek használata rendkívül veszélyes. A nem eredeti szoftverek és operációs rendszerek használata esetén többek között jelentősen megnő a vírustámadások kockázata, valamint más kártékony alkalmazások kerületnek be a rendszerbe, amelyek komoly károkat okozhat mind a magánszemélyeknek, mind a vállalatoknak. Arthur utalt arra, hogy a biztonságos szoftverhasználat ösztönzése érdekében a cég önálló weboldalt üzemeltet, amely segít a vásárlóknak a termékeredetiség azonosításában. Mint mondta, a vevők tájékozottságát szeretnék növelni annak érdekében, hogy meg tudják különböztetni az eredeti és a hamis termékeket, amellyel elkerülhetik, hogy akaratukon kívül kalózterméket vásároljanak.