Lengyelország az ERM-2 árfolyamrendszerbe legkorábban 2011-ben léphet be, míg Magyarország, Csehország, Lettország és Litvánia 2014-ben, Észtország egy évvel korábban vezetheti be az eurót, derül ki a Reuters legfrissebb felméréséből. Nem várható, hogy Bulgária és Románia 2015 előtt bevezetné az eurót.

A 31 feltörekvő piaci szakértővel készített felmérés szerint Lengyelország legkorábban 2011-ben csatlakozhat az európai árfolyamrendszerhez, ez az utolsó, áprilisban készített felméréshez képest, egy éves csúszást jelent.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15-15 százalékkal ingadozhat az illető ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül.

Az elemzésben megjegyzik, hogy Lengyelország 2011-es csatlakozási időpontja is elhalasztódhat a változékony piaci környezet, így a fizetőeszköz gyenge árfolyama, valamint a magas államháztartási hiány miatt.

A lengyel kormány még a múlt hónapban is azt jelezte, hogy az idei évben tervezik a csatlakozást. A Reuters áprilisi felméréséhez képest nem változott a többi közép-kelet-európai ország eurózóna-csatlakozási időpontja.