A természetbeni iskolakezdési támogatás a tanév első napját megelőző és követő 60 napon belül, azaz július 1. – október 31-ig adható tankönyv, taneszköz, ruházat megvásárlásához – tájékoztat a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete közleményében.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény értelmében a munkáltató a közoktatásban tanuló gyermek számára adóév első napján érvényes havi minimálbér 30 százalékáig terjedő értékben adó- és járulékmentes iskolakezdési támogatást adhat.

Az iskolakezdési támogatást a munkáltató, a bér kifizetője a közoktatásban részt vevő gyermek, tanuló számára adja a családok támogatásáról szóló törvény alapján családi pótlékra, vagy hasonló ellátásra jogosult szülő vagy a vele közös háztartásban élő házastárs útján.

Magyarországi Szülők Országos Egyesülete értelmezése szerint a gyermeket nevelő nagyszülő, gyám, nevelőszülő vagy más nevelésre jogosult is kaphat munkáltatói támogatást, ha ő jogosult a közoktatásban tanuló gyermek után járó családi pótlék felvételére.

A munkáltatói iskolakezdési támogatás gyermekenként, évente egy alkalommal, mindkét szülőnek adható. Így egy tanköteles korú gyermek iskolakezdését a munkaadók akár 42 900 forinttal is támogathatják. Több gyermek esetén ennek többszöröse is lehet az iskolakezdési támogatás összege.

A természetbeni támogatást két módon kaphatják meg a szülők:

  • A munkáltató, illetve a bér kifizetője nevére szóló, az elszámolható termékek beszerzéséről szóló számla ellenértékének az említett időszakban történő utólagos megtérítése. Ebben az esetben a szülő a hozzá legközelebb eső üzletben is megveheti az iskolakezdéshez előírt eszközöket, felszereléseket, ruházatot, és a munkáltató nevére kiállított számla ellenében az iskolától kapott tankönyvcsomagot.
  • Vagy a munkáltató tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására jogosító Sodexho Pass iskolakezdési támogatás utalványt is adhat a szülőknek, amelyet országosan 14000 üzletben – hipermarketek, szupermarketek, könyvesboltok, papír-írószer üzletek, valamint ruházati üzletek, sportboltok – lehet beváltani. Ebben az esetben az iskolakezdési támogatás utalványt elfogadó üzletek akár 20% kedvezményt is adhatnak termékenként a vásárló szülőknek.

Az Egyesület felhívja a figyelmet, hogy az iskolakezdési támogatásnak az adómentesség értékhatárát meghaladó része, valamint a munkáltató, a bér kifizetője által a szülőnek az említett feltételeknek nem megfelelő módon vagy pénzben a gyermeknek juttatott támogatás a szülő munkaviszonyból származó adózó jövedelmének minősül.

Bővebb tájékoztatás az iskolakezdés nehézségeiről a www.mszoe.hu weblapon található.