Hat havi illetményben maximálná a vezető beosztású munkavállalónak adható végkielégítés mértékét a munka törvénykönyvében (Mtk.) a szocialista Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Bárándy Gergely országgyűlési képviselő.

Bárándy Gergely hétfőn elmondta, hogy céljuk a kérdés teljes körű áttekintése, ezért vizsgálják azt is, hogyan lehet a megbízásos jogviszonyban, illetve a közalkalmazotti és köztisztviselői alkalmazások esetében szabályozni a végkielégítések kérdését.

Az MSZP országgyűlési képviselője hozzátette: reméli, hogy az Országgyűlésnek hétfőn benyújtott törvényjavaslatukat még az ősszel elfogadja a parlament. Utalt arra, hogy az előterjesztésnek nincs visszamenőleges hatálya, kihirdetése után nyolc nappal lépne életbe.

Elmondta, hogy jelenleg a munka törvénykönyvében nincsen korlátja a vezető beosztású munkavállalók végkielégítésének, a törvényjavaslattal azt szabnák meg, hogy a vezetőknek is hat havi végkielégítés járjon, hasonlóan a többi munkavállalóhoz. “Semmi nem indokolja, hogy a vezető beosztásúaknál ez másképp legyen” – fogalmazott.

Bárándy Gergely kitért arra, a megbízásos jogviszony esetében azt kell elérni, hogy egyéb jogcímeken, például titoktartási díjként se lehessen hatalmas összegeket kifizetni.

Botrányos végkielégítések