A tavaly őszhöz képest romlott a szavazási fegyelem az Országgyűlés tavaszi és rendkívüli nyári ülésszakán – derül ki az Országgyűlés adataiból.

Az elmúlt félévben “száz százalékos” szavazó csak a szocialista frakcióban volt: Rózsa Endre, Sándor István, Tittmann János és Winkfein Csaba. Utóbbi kettő egy éve részt vesz minden parlamenti szavazáson. Tavaly ősszel még hat olyan politikusa volt az MSZP-nek, aki nem mulasztott el egyetlen szavazást sem (Gyárfás Ildikó, Rába László, Tittmann János, Vojnik Mária, Wiener György és Winkfein Csaba).

Ősszel még a Fidesznek is volt eminens képviselője, Hadházy Sándor, aki most tavasszal viszont már 93 szavazásról hiányzott. A legnagyobb ellenzéki párt képviselői közül a legkevesebb szavazásról hiányzók listáját Árgyán József és Zsigó Róbert vezeti, akik igazolatlanul egyszer sem hiányoztak, igazoltan előbbi 85-ször, utóbbi 86-szor nem vett részt a szavazásokon.

Az őszi ülésszakon – az összes szavazáson részt vevők mellett – az MSZP frakció 140, a Fidesz képviselőcsoportjának pedig 49 tagja teljesített 99 százalék felett, most azonban nem akadt egyetlen ilyen frakciótag sem.

Az ellenzéki pártok képviselői közül Pettkó András hiányzott a legkevesebbet, MDF-esként 7, függetlenként 20 szavazást mulasztott el az elmúlt fél évben. Az SZDSZ-es Geberle Erzsébet 22, Béki Gabriella 35, Pető Iván pedig 44 szavazáson nem vett rész. Az SZDSZ, a KDNP és MDF tagjai közül már tavaly ősszel sem volt olyan képviselő, aki az akkori az 1.625 szavazás mindegyikén részt vett volna.

Az MSZP-sek közül a tavaszi és a rendkívüli nyári ülésszakon Gyurcsány Ferenc hiányzott a legtöbb szavazásról, a volt miniszterelnök az 1.230 voksolásból 591-en – a szavazások 48 százalékán – nem vett részt. Tavaly ősszel, még miniszterelnökként a voksolások 98,6 százalékán ott volt.

Nála is kevesebbszer szavazott a fideszes Kósa Lajos debreceni polgármester, ő előre bejelentve 238-szor, előre nem bejelentve pedig 469-szer nem volt jelen a szavazásokon. Orbán Viktor pártelnök “aktivitása” is csökkent őszhöz képest, igaz, nem jelentős mértékben: az őszi hónapokban a szavazások 95,7 százalékán nyomott gombot, tavasszal 93,4 százalék volt ez a szám.

Az SZDSZ-es Kuncze Gábor “renitensek” számít, ő igazoltan 261, “igazolatlanul” 311-szer hiányzott a voksolásról, azaz a szavazások 78,8 százalékán nem volt ott.