Előzetes letartóztatásba helyezte a Budakörnyéki Bíróság Pest Megyei Főügyészség indítványára vasárnap azt a négy férfit, akit a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal gyanúsítanak. Mind a négy férfi tagadta a bűncselekmények elkövetését – tájékoztatták P. Zs. 30 éves és K. Árpád 42 éves gyanúsítottak védői az MTI helyszínen lévő tudósítóját.

Az előzetes letartóztatást szeptember 23-áig rendelte el a bíróság. Az egyik gyanúsított, Cs. I. tudomásul vette az ítéletet, a többek fellebbeztek, így a bírósági döntés a kényszerintézkedésről nem jogerős. A fellebbezés miatti új tárgyalást várhatóan két héten belül tartják meg.

Kende Katalin, a Pest Megyei Bíróság sajtótitkára ismertetése szerint valamennyi gyanúsított esetében megállapította a bíróság a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyét, két gyanúsítottnál pedig a bűnismétlés veszélyét is megállapíthatónak tartotta.

Ruzsbaczy Nóra, a 42 éves K. Árpád kirendelt védője azt mondta, hogy az előzetes letartóztatásnál nem ismertetik, hogy milyen bizonyítékok állnak a rendőrség rendelkezésére. Két olyan gyanúsított van, akit csak egy bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak, míg a többieknél a sorozatjelleg is felmerült. Ezért tartotta a bíróság indokoltnak a bűnismétlés veszélye miatti kényszerintézkedés elrendelését is. Mint fogalmazott, a bűncselekmény gyanújának tárgyi súlya, és nem bizonyítékok alapján rendelték és rendelik el általában az előzetes letartóztatást.

Ruzsbaczy Nóra a hétvégén már két alkalommal is beszélt védencével, és – mint mondta – a további kihallgatások alkalmával is kapcsolatban lesznek. Közlése szerint K. Árpád “csak általánosságban beszélt” önmagáról és családi körülményeiről, mivel állítása szerint nincs köze egyetlen bűncselekményhez sem, amellyel gyanúsítják.

A négy férfit rohamsisakos, gépfegyveres kommandósok kísérték a bíróságra vasárnap délelőtt. Mindegyik gyanúsított fején kámzsa volt, és golyóálló mellényt viseltek.

A Nemzeti Nyomozó Iroda 120 fős külön egysége kilenc bűncselekményben folytatott eljárást, ezeket feltehetően a most előzetes letartóztatásba helyezett személyek követték el: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön és augusztus 3-án Kislétán. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket.

Bencze József országos rendőrfőkapitány pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elfogták a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat gyanúsítottjait. Közölte azt is, hogy DNS-minta és több más bizonyíték is rendelkezésre áll előzetes letartóztatásukhoz. Az altábornagy akkor úgy fogalmazott: a házkutatások során lefoglalt bizonyítékok és a korábbi támadások során begyűjtött adatok alapján megalapozottan gyanúsíthatók a bűncselekménnyel.

A főkapitány hangsúlyozta: a rasszista indíték látszik elsődlegesnek a romák elleni támadásokban. Sajtóhírek szerint az elfogott gyanúsítottak nyíltan vállalták rasszista nézeteiket, és egy szélsőjobboldali csoporttal is kapcsolatot tartottak.