Továbbra is Kovács Lászlóra, a párt volt elnökére számítanak Brüsszelben az uniós biztosi poszton – írta a hétfői Népszabadság “a kormányfő és az MSZP felső vezetésének közvetlen környezetéből” is megerősített információkra hivatkozva.

Csak abban az esetben nem Kovács Lászlót jelöli a magyar kormány ősszel az uniós biztosi posztra, ha José Manuel Barroso újraválasztásának vagy a tárcák újraelosztása körüli megegyezésnek ez lenne a feltétele – írta a lap, emlékeztetve arra, hogy Magyarország várhatóan október után dönt uniósbiztos-jelöltjéről. Ezt a posztot jelenleg Kovács László, az MSZP korábbi elnöke tölti be az adóügyi portfólió irányítójaként.

A szocialisták vezetése meghosszabbítaná Kovács megbízatását, és Bajnai Gordon miniszterelnök is azt mondta Kovácsnak egy négyszemközti találkozón: ha minden a várakozásoknak megfelelően zajlik, maradhat – olvasható a cikkben.

Az elnöki posztra José Manuel Barroso a valószínű befutó. Miután ő hivatalba lép, minden tagország jelöl egy-egy biztost. Ha összeállt a lista, az elnök dönti el, hogy ki milyen területet kap. Az EP a biztosok listájáról és nem az egyénekről szavaz.

Első körben Kovács sorsa is az EP, illetve Barroso kezében van – emelte ki a Népszabadság, amely megbízhatónak nevezett forrásaira hivatkozva azt is hangsúlyozta: egyelőre nem tudni, Magyarország milyen területért lesz felelős.

A lap arra az eshetőségre is kitér, hogy mi várható akkor, ha az adóügyek helyett – amelyek irányítását a cikk közlése szerint “bizonyára nem kapjuk meg újra” – valamilyen más, a reálszférához kötődő, fontos területet ajánlanak fel Magyarországnak. Ebben az esetben a Népszabadság tudomása szerint Bajnai Gordon nem Kovács Lászlót, hanem valaki “mást fog jelölni”.