A napokban hatályba lépett új indiai jogszabály szerint akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak azok a személyek, akiket gyógyszerhamisítás és hamis gyógyszerekkel való visszaélés vádjában bűnösnek talál a bíróság – írja a SecuringPharma.

Az indiai kormány jelentős előrelépést tett annak érdekében, hogy megóvja India, mint a világ egyik kiemelkedő jelentőségű generikus gyógyszergyártó országa hírnevét. A napokban hatályba lépett, a gyógyszerpiacot szabályozó törvény, a Drugs and Cosmetics Act módosítása határozottan és a korábbiaknál jóval szigorúbban rendelkezik a gyógyszerhamisítás büntethetőségéről.

A módosító intézkedés lehetővé teszi, hogy a hatóságok a gyanúsítottakat bírósági elrendelés nélkül őrizetbe vegyék, továbbá megtiltja a gyógyszerhamisítás gyanújával letartóztatott személyek óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését.

A törvénymódosítás eredményeként a bíróság hamis gyógyszerek értékesítése miatt legkevesebb három év, maximum életfogytiglani börtönbüntetést, és minimum 1 millió rúpia (USD 20500) vagy maximum a lefoglalt hamisítványok értékének háromszorosáig terjedő összegű pénzbírságot szabhat ki. A minőségi követelményeknek nem megfelelő termékeket készítő, illetve engedély nélkül üzemelő gyógyszergyártók minimum három év börtönbüntetéssel, valamint legkevesebb 100 ezer rúpia pénzbírsággal sújthatók.

Az indiai egészségügyi miniszter, Ghulam Nabi Azad a törvénymódosítással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az új jogszabállyal megszűnnek azok a kibúvók, amelyeket korábban a hamisítók ki tudtak használni. Hozzátette, a hatékonyság érdekében különbíróságokat is felállítanak, amely kifejezetten a gyógyszerhamisítási ügyekre specializálódnak majd. Terveik szerint ezzel az intézkedéssel megszűnik majd a korábbi bírósági eljárásokra jellemző időbeli elhúzódás.