Akár félmilliárd forintot is visszaperelhet a BKV-tól trolis szakszervezete, miután a Fővárosi Bíróság jogerősen kimondta: a BKV mulasztást követett el, amiért nem módosította időben a trolibuszvezetők bérezési formáját – mondta kedden Szabó István, a Budapesti Trolibuszközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

A BKV korábban azt vállalta, hogy 2009 január elsejével áttér az egyedül a trolibuszvezetőknél alkalmazott teljesítmény alapú bérezésről az órabérre, de ezt a Fővárosi Bíróság másodfokú, jogerős ítéletének értelmében elmulasztotta, mivel most is teljesítmény alapon kapják a trolisok a fizetésüket – fejtette ki Szabó István, hozzátéve: emiatt – ha pontosak a számításaik – akkor mintegy félmilliárd forintos kár érte a trolibuszvezetőket. Ezt a dolgozók peres eljárásban behajthatják a BKV-n – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: azt sérelmezik a legjobban, hogy miközben a BKV 8-10 havi munkaviszony után több tízmilliós végkielégítéseket fizet ki, arra már nem maradt pénz, hogy a trolisok bérelszámolását a munka törvénykönyvében leírtakhoz igazítsa. Ennek költsége mintegy 30 millió forint lett volna – mondta.