Brüsszel hamarosan véglegesíti az unió bevándorlási politikájához kapcsolódó új javaslatokat. A javaslatok többek között azt az ellentmondásos felvetést is tartalmazzák, miszerint a jelentős bevándorlás miatt a mediterrán országokra nehezedő munkaerőpiaci nyomás a bevándorlók és menekültek más uniós országokba történő átcsoportosításával csökkenthető lenne.

Az Európai Unió soros elnöki posztját betöltő Svédország migrációs politikáért felelős minisztere, Tobias Billström a napokban bejelentette, hogy a bevándorlók tagállamok közötti újraelosztására, valamint a tagállamonkénti migrációs kvóták meghatározására vonatkozó javaslatokat szeptemberben terjesztik majd az unió elé.

Az Európai Unió bevándorlási politikáját célzó reformokról Svédország októberben egyeztet majd a tagállamok külügyminisztereivel. A kérdésben Franco Frattini, olasz külügyminiszter, korábbi bel- és igazságügyekért felelős biztos is kifejezte véleményét.

Frattini szerint az unió mind a 27 tagállamának felelősséget kellene vállalnia az unió területére érkező bevándorlók és menedékjogot igénylők ügyében, akik elsősorban a mediterrán tagállamokba – Olaszország, Görögország, Spanyolország és Málta – érkeznek nagy számban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint tavaly több mint 67 ezer ember próbált illegálisan átkelni a Földközi-tengeren, hogy bejusson Európába, azonban az átkelés során többen életüket vesztették.

Tavaly októberben az unió vezetői támogatásukat fejezték ki egy európai bevándorlási paktum kialakítására vonatkozóan, mely mind a legális és illegális bevándorlás, a határőrizet és a menekültügy kérdését, valamint a menekültek származási- és célországai közötti együttműködést is felölelné.

A paktum értelmében az Európai Bizottság 2012-ben vitatja majd meg egy – közös garanciákat is tartalmazó – egységes menekültügyi rendszer létrehozására vonatkozó javaslatokat.

A svéd uniós elnökség menekültügyi programjának ismertetésével egyidejűleg, emberi jogi visszaélésekre hivatkozva újabb európai menekülttábort zártak be Görögországban. Emberi jogi képviselők hasonló okok miatt korábban egy olaszországi tábort is bezárattak.