A kedden Brüsszelben elfogadott irányelv szerint elsősorban a legalább hat hónapos korú krónikus betegeket, az állapotos nőket és az egészségügyi alkalmazottakat kell elsőként beoltani az új influenza ellen.

Az Európai Unió 27 tagországának egészségügyi szakértői kedden Brüsszelben megállapodtak abban az irányelvben, amely szerint a legalább hat hónapos korú krónikus betegeket, az állapotos nőket és az egészségügyi alkalmazottakat oltják be elsősorban az Európai Unióban a H1N1 vírus ellen. Az Európai Bizottság a tudományos eredményeket, illetve az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányelveit alapul véve tette meg javaslatát, erre mondott igent az EU egészségbiztonsági bizottsága.

A krónikus betegek közül legelőször azokat oltják be, akiknek a legsúlyosabbak a betegségtünetei. Krónikus betegségnek minősülnek az idült légúti betegségek, a krónikus szív- és érrendszeri betegségek és veleszületett vagy szerzett immunhiány. Amint ezen rizikócsoportok tagjait beoltják, folytatódik a lakosság beoltása mindaddig, amíg minden ország nem teljesíti saját oltási tervét.

A közlemény hangsúlyozza: minden tagországnak felelőssége és joga saját oltási stratégiát kidolgozni az új influenza elleni védekezésre. Minden tagország meghatározhat olyan lakosságcsoportokat – rizikócsoportokat -, amelyek esetében az oltás beadása ajánlott. Ezek a csoportok lefedhetik az adott ország egész lakosságát is. Nem valószínű azonban, hogy a rendelkezésre álló oltóanyag már kezdetben elegendő lesz minden rizikócsoport számára, ezért szükséges fontossági sorrendet felállítani a csoportokból – áll a korai figyelmeztető és gyorsreagálású hatóságok (HSC/EWRS) közleményében.