Nagy összegű pénzbírságra számíthatnak, de akár börtönbüntetést is kaphatnak azok, akik külföldi nyaralásuk során hamis termékeket vásárolnak. A brit jogvédők figyelmeztetése szerint éppen ezért érdemes felkészülten és megfontoltan vásárolni a nyári pihenés ideje alatt – olvasható a BBC honlapján.

Óvatosságra és körültekintésre intik a brit jogvédők a külföldön nyaralókat. Figyelmeztetésük szerint könnyen rossz vége lehet a pihenésnek, ha az utazás során nem megfelelő termékeket vásárolnak. Ugyanis, míg a brit honatyák a hamis termékek vásárlásának kriminalizálása helyett az információs és szemléletformáló akciókat részesítik előnyben, addig a francia és az olasz rendelkezések nem csak a hamisítványok gyártóit és a jogsértő kereskedőket, hanem a hamis terméket vásárló vevőket is büntetik. Franciaországban például maximum 300 ezer eurós pénz- vagy három év börtönbüntetést kaphatnak azok, akiket a hatóságok hamis termékek megvásárlásán rajtakapnak.

John Tuchier, brit Kereskedelmi Szabványügyi Intézet (Trading Standards Institute, TSI) munkatársa szerint a külföldre utazó turisták különösen hajlanak arra, hogy egy-egy hamisítvány esetében azt higgyék, valamilyen kihagyhatatlan akcióra bukkantak. Ugyanakkor, míg a hamisítványok többsége ártalmatlannak tűnik, vannak köztük, amelyek komoly veszélyeket rejtenek magukban. A hamis alkohol például vakságot, a piperecikkek bőrirritációt, allergiát, a hamis gyógyszerek akár halált is okozhatnak. A közvetlen veszélyek mellett a közvetett hatásokkal is számolni kell, hiszen a hamisítók nem egy esetben más bűnözőkkel állnak kapcsolatban, és a hamisítványok értékesítésével súlyosabb bűnök elkövetését támogatják. A jogvédők, köztük Susie Winter, az Alliance Against Intellectual Property Theft főigazgatója szerint ezért érdemes minden esetben megfontolni, hogy hol mit vásárolunk az utazás során.