Az igazságügyi és rendészeti miniszter által a rendőrségnél használható kényszerítő eszközökről alkotott rendelet láttán bátran kijelenthető: a magyar rendőrök akár egy kisebb háború megvívására is képesek lehetnek – írta a csütörtöki Népszabadság.

Miközben az egyenruhásoknál többnyire csak pisztolyt, bilincset, gumibotot és – kivételes esetben – géppisztolyt látni, a jogszabály napokban megjelent módosítása szerint az arzenálban található többféle gépfegyver, félautomata sörétes fegyver, toronygéppuska, kézi gránátvető, és a biztonság kedvéért még páncéltörő gránát is. Utóbbi harminc centiméter vastag acélfalat is átüt – olvasható a cikkben.

Kikerült viszont az eszközök köréből a 42M mintájú és a harckocsi elleni kézigránát, illetve a repeszhatású puskagránát. Hasonló sorsra jutott a védő kézigránát is, amely egy tizenkét méteres átmérőjű kört majdnem ötezer apró golyóval terít meg. Így is maradt azonban tucatnyi típusú töltény és kilőhető gránát, s mindegyik többféle változatban készleten van.

A normál vagy hosszított, esetleg összecsukható gumibotok, tonfák, elektromos sokkolók, kardok, tőrök vagy kések már valóban inkább csak kényszerítő eszközök. Miként a fémből, műanyagból való, különféle kivitelű bilincsek, emberek, sőt autók elfogására is alkalmas hálók, útzárak is.

Az eszközök újabb csoportja a rendelet szerint “védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotot” idéz elő. A skála a könnygázszóró palacktól vagy kézzel dobható gránáttól a gépkocsira szerelt automata gránátvetőig terjed. Ide sorolhatók a hang- és fény-, illetve kombinált gránátok is – írta a Népszabadság.