Az unió vezetői szeptember 17-én – a következő G20 csúcstalálkozó előtt – rendkívüli ülésen egyeztetnek a 27 tagú közösség gazdasági helyzetéről, melyen a szigorú szabályozást sürgető francia elnök, Nicolas Sarkozy is részt vesz majd.

Az unió tagállamainak állam- és kormányfői egy, a jelenlegi pénzügyi válságból való kilábalást szolgáló új globális szabályozásba illeszkedő, közös uniós álláspont kialakításán dolgoznak majd.

Az unió vezetőinek részvételével megvalósuló találkozót követően kerül majd sor az egyesült államokbeli Pittsburgh városban a következő G20 csúcstalálkozó megrendezésére, ahol a világ húsz vezető gazdasági hatalma, valamint a legjelentősebb feltörekvő országok – mint Kína vagy India – hasonló témákról tárgyalnak majd.

Az unió tagállamainak véleménye meglehetősen eltér a jövőben alkalmazandó pénzügyi szabályozásokról. Míg a számos pénzügyi intézménynek székhelyet adó London ellenzi egy új típusú pénzügyi felügyeleti rendszer kidolgozását, addig Párizs a jelenleginél szigorúbb szabályok kialakítását szorgalmazza.

A G20 csúcstalálkozó résztvevői a globális pénzügyi piacok szabályozásán túl gazdaságélénkítő programokról is tárgyalnak majd. Annak ellenére ugyanis, hogy néhány európai ország – például Franciaország vagy Németország – már kilábalt a recesszióból, számos gazdaság még mindig nehéz időknek néz elébe.