Nyilvánosak lesznek a BKV Zrt. felügyelőbizottsági (fb) jegyzőkönyvei – ismertették a testület tagjai pénteki döntésüket.

Andó Sándor (MSZP) elmondta, hogy nemrég a cég jogi igazgatója olyan anyagot terjesztett eléjük, amelyben azt írta, hogy nem az fb, hanem a menedzsment illetékes a jegyzőkönyvekkel kapcsolatban. Az fb több tagja elveti ezt a jogértelmezést, épp úgy, mint a jogi vezető azon álláspontját is, hogy a BKV járművei szabadon bekamerázhatók. A jogi igazgató véleménye e téren ütközik az adatvédelmi biztoséval is – közölte az MSZP fővárosi frakcióvezető-helyettese.

Andó Sándor és Szabadai Viktor (SZDSZ) kifejtette, hogy az fb ezúttal csak egy időközi résztájékoztatást kapott a kezdeményezésükre a végkielégítések és a tanácsadói szerződések kapcsán elrendelt vállalati revizori vizsgálatból. A testület szeptember közepén újabb, szintén döntően statisztikai jellegű részanyagot kap. A végleges revizori vizsgálati jelentés, amely már elemzést is tartalmaz, szeptember végére készül el – jegyezték meg. Hozzátették, hogy ez az anyag 2003-ig visszamenőlegesen 85 olyan személyre terjed majd ki, akiknek menedzserszerződésük volt, vagy akik tízmillió forintnál nagyobb végkielégítést kaptak. Nem támogatta az fb Andó Sándor azon javaslatát, hogy néhány olyan személyre is terjedjen ki a vizsgálat, akik már Kocsis Istvánhoz köthetők.

Politikusok kifejtették, hogy az fb által helyszíni kiosztással megismert adathalmaz a volt humánpolitikai igazgató esetében tartalmazott csak plusz információkat. Ezekből kiderült az is, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra volt humánpolitikai igazgató alapbére tavaly, a közel százmillió forintos végkielégítésekor 1,2 millió forint volt. Végkielégítésének összegét a különböző juttatások és a prémiumok emelték meg, ezekből például 2007-ben több mint 33 millió forintot kapott.

A különböző jellegű prémiumokra épülő átlagbérszámítást az fb alapjaiban vitatja. A testület nem tartja a BKV számára előnyösnek az ilyen szerződéseket, amelyek egyébként a mai napig hasonló jellegűek. Vitézy Dávidnak, az fb fideszes delegáltjának javaslatára ezt határozatban is kinyilvánították. A felügyelőbizottságba delegált vállalati dolgozók, Vitézy Dávid és Szabadai Viktor leszavazta Andó Sándor ez ügyben tett másik javaslatát. Ő a jelenlegi menedzsment mulasztásos felelősségének megállapítását indítványozta, mivel kérésük ellenére a cégvezetés nem tárta fel az alapbér és a prémium arányainak ellentmondásait, nem tette meg a szükséges intézkedéseket, és nem is tett javaslatot ilyenekre. Székely Gábor fb-elnök (SZDSZ) a szocialistákkal együtt támogatta a menedzsment elmarasztalását. Szabadai Viktor közölte: azért nem támogatta az elmarasztalást, mivel Kocsis István vezérigazgató tájékoztatta, hogy szeptemberben javaslatot tesz a jelenlegi rendszer, az alacsony bérek és a magas prémiumok megváltoztatására.

A tanácsadói szerződések közül néhánynak, így a kisföldalatti luxusmetróvá alakításáról készített tanulmánynak a vizsgálatát kérték Kocsis Istvántól azzal, hogy ha indokoltnak látja, tegyen rendőrségi feljelentést. A politikusok szerint Vitézy Dávid sajtónyilatkozatával ellentétben ez ügyben nem hozott az fb olyan határozatot, amellyel hűtlen kezelés miatt azonnali feljelentést írtak volna elő a vezérigazgatónak. Ugyancsak Vitézy nyilatkozatával ellentétesen nem indult vizsgálat Hagyó Miklós sajtóreferensével kapcsolatban sem. Az fb csak tájékoztatást kért az ő BKV-s foglalkoztatásáról – mondta Andó Sándor. Megjegyezte, hogy a munkajogban közismert a kirendelés, hasonló jelleggel dolgozik például nap mint nap a Főkert több munkatársa is a Városháza udvarán.

Szabadai Viktor elmondta, hogy az fb ülésén aggályának adott hangot a személyzeti igazgatói posztra kiírt pályázattal kapcsolatban, amire csak egy hétig lehet jelentkezni. Úgy vélte, hogy “igen rossz ízű ez a történet, kívülről ugyanis úgy tűnik, hogy kamu ez a pályázat”. Ennyi idő alatt ugyanis aligha tud átgondolt koncepciót készíteni egy pályázó – szögezte le.

Andó Sándor közölte, hogy az fb tájékoztatást kapott arról is, hogy novemberben “fejre áll a cég”, ha nem jut legalább ötmilliárd forint készpénzhez a bérekre. A sajtóban megjelent 30 milliárd forintos igény a jövő évre is enyhülést jelentene. A hiteleit hitelből finanszírozó cég helyzetét nehezíti, hogy újabb hitelt ingatlanfedezetért kaphatna, s ez jelenleg nem járható út. Az állam vagy a főváros garanciájára van szükség tehát, erre az fb felhívta a BKV és a tulajdonos fővárosi önkormányzat figyelmét is. A cég igazgatóságának pedig javasolták az üzleti terv felülvizsgálatát.