A Független Rendőr Szakszervezet az igazságügyi és rendészeti miniszter soron kívüli intézkedését kezdeményezte a rendészeti szakközépiskolai tanulóktéli egyenruházattal való ellátása érdekében.

A Rendőrség, a Rendőrtiszti Főiskola és a rendészeti szakközépiskolák egyenruha-ellátásra jogosult személyi állományának ruházati és öltözködési szabályzatát egy idén tavasszal kiadott IRM rendelet határozza meg. A jogszabály neve azonban csalóka, mivel címével ellentétben ténylegesen nem szabályozza a rendészeti szakközépiskolások egyenruha-ellátását. A tanulók formaruházati ellátását ugyanis egy másik, még 2005-ben megjelent BM-OM együttes rendelet rögzíti. A következetlenség önmagában nem is okozna gondot, ha a jogszabályok azonos módon határoznák meg a leendő tisztek és tiszthelyettesek ruházati felszerelését. A valóság azonban más, mivel a főiskolai hallgatókkal szemben a rendészeti szakközépiskolai tanulók számára nem biztosítják a téli szolgálat ellátásához szükséges egyenruházati cikkeket. A jogszabály előkészítése során Független Rendőr Szakszervezet felhívta a minisztérium figyelmét, és javasolta a tanulók alapellátási normájának téli ruházattal való kiegészítését. Javaslataikat indokolás nélkül figyelmen kívül hagyták, ugyanakkor – információik szerint -  a 2009-2010-es tanévben október, november és december hónapokban tervezik gyakorló szolgálatra vezényelni a tanulókat. Fentiekből következik a kérdés: ki vállalja a felelősséget azért, hogy a késő őszi, téli időszakban a fiatalokat hideg elleni védelmet nyújtó öltözet nélkül állítják közterületi szolgálatba?

Nincsenek jobb helyzetben a rendészeti szakközépiskolák állományából idén májusban kinevezettek sem, mivel állományba vételükkor – az alapellátásra vonatkozó szabályokkal szemben – csak nyáriruházati cikkekkel látta el őket a rendőrség. Ráadásul a pályakezdő fiatalok bevetési ruházata sem teljes, mivel abból sokuknál hiányzik a bakancs. Közeledik az őszi időszak, amikor az időjárás hűvösebbre és változékonyabbra fordul. Ennek megfelelően a Rendőrség ruházati és öltözködési szabályzatáról szóló IRM rendelet a tárgyév szeptember 15. napjától írja elő az átmeneti és november 30-ától a téli öltözet viselését. A Szakszervezet hiányosságokkal kapcsolatos kérdésére a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács legutóbbi ülésén a munkáltató azt a választ adta, hogy a szükséges közbeszerzési eljárásokat az ORFK már lefolytatta, az egyenruházat kiosztásának konkrét időpontjáról azonban nem tudtak nyilatkozni.

A Független Rendőr Szakszervezet határozottan tiltakozik a kapkodó, felelőtlen intézkedések ellen és fiatal kollegák egészségének védelme érdekében az igazságügyi és rendészeti miniszter soronkívüli intézkedését kezdeményezi.