Egyre több tagállam támogatja azt a francia-német kezdeményezést, mely a jelenlegi pénzügyi válság után korlátozná a bankok által kifizetett bónuszok mértékét. Az Egyesült Királyság azonban megakadályozhatja a korlátozást lehetővé tevő átfogó szabályozás kidolgozását, London ugyanis továbbra is kétkedve áll az elképzeléshez.

Az unió tagállamai pénzügyminisztereinek részvételével megrendezett szerdai (2009. szeptember 2.) találkozón az unió soros elnöki posztját betöltő Svédország, valamint Belgium, Hollandia és Luxemburg is támogatta a megszorító intézkedéseket tartalmazó javaslatokat.

 

A banki juttatások mértékének jövőbeli korlátozását támogatók csoportja egyre jobban bővül az unió tagállamai körében, akik a három hét múlva megrendezendő pittsburghi G20 csúcstalálkozón is szorgalmazzák majd egy új, bankokra vonatkozó nemzetközi szabályozás elfogadását. Az elképzeléseket elsősorban a szigorú szabályozást sürgető francia elnök, Nicolas Sarkozy képviseli majd.

A francia modell szerint a jövőben meghatároznák a bankok által kifizethető bónuszok maximális összegét, valamint adókötelessé tennék azokat. A jelentős összegű juttatások kifizetését egy hároméves időtartamon belül fokozatosan teljesítenék, ráadásul a beruházás sikertelensége esetén a kifizetést meg is tagadhatnák.

Az Európai Bizottság korábbi javaslata szerint a bónuszok összegét a vállalatok hosszú távú teljesítményével összhangban kellene meghatározni.

A bankok által kifizetett extra juttatások mértékét azóta szeretnék egyes tagállamok – különösen Franciaország és Németország – korlátozni, mióta több csődközeli helyzetbe került bank rekordmértékű összegeket fizetett ki korábbi vezetőinek.

Bár egyre több tagállam támogatja a banki juttatások szabályozására vonatkozó német-francia elképzeléseket, azok megvalósulása az Egyesült Királyságon múlhat, ugyanis Gordon Brown brit miniszterelnök jelenleg nem támogatja azokat.