Alkotmányellenesnek tartja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a szeptember elsején hatályba lépett terézvárosi csendrendeletet, ezért az érdekképviselet pénteken az Alkotmánybírósághoz fordult a rendelkezés megszüntetése érdekében – közölte a kamara osztályvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Szatmáriné Jahl Angéla, a kamara idegenforgalmi és turisztikai osztályának elnök-vezetője egy terézvárosi étteremben tartott tájékoztatóján azt mondta: a rendelet miatt több száz vállalkozás megszűnhet, ami monopolhelyzetet eredményezhet más kerületi vendéglátó-ipari egységeknek, mivel csendrendeletet sem a szomszédos V., sem tíz másik budapesti kerületben nem vezettek be.

Hozzátette: azok a kerületek, amelyekben jelentős az idegenforgalom, szintén nem értenek egyet a rendelkezéssel.

Megemlítette, hogy a VI. kerületben kétezer vendéglátóhely több ezer embernek ad munkát. Az üzemeltetéshez szükséges engedélyeket az önkormányzattól már sok éve megkapták, és az utólag hozott, mindenkire érvényes rendelkezés sérti a szerzett jogokat, ellehetetleníti a vállalkozásokat.

Szatmáriné Jel Angéla elmondta, hogy szeptember 10-én a kerület képviselő-testülete elé terjesztik a rendelet módosítására vonatkozó javaslatukat, és az elsejével életbe lépett határozatot nem tekintik hatályosnak.

Lékó László a kamara jogásza úgy fogalmazott: a jogszabály hatálya csak akkor szűnik meg, ha arról az Alkotmánybíróság határozatot hoz, de addig egy téves jogszabálynak még érvényben kell maradnia, ami “nonszensz” helyzetet teremt. Hozzáfűzte, hogy korábbi beadványaikra két-három év elteltével született határozat az Alkotmánybíróságon. A BKIK egy hasonló rendelkezés miatt, amelyet a XI. kerületben vezettek be, három hónappal ezelőtt szintén az Alkotmánybírósághoz fordult, de érdemi lépés még nem történt az ügyben.

A szeptember elsejével életbe lépett terézvárosi szabály értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva a kerületi szórakozóhelyek. A szabályozás a szállodákra és benzinkutakra nem érvényes, minden más üzlet, vendéglátóegység és szórakozóhely csak este 10 óráig tarthat nyitva, illetve – a megfelelő engedélyek beszerzése után – a nyitvatartási idő bizonyos mértékig meghosszabbítható. Az üzletek a lakók legalább kétharmadának hozzájárulásával akár reggel 6 óráig is nyitva tarthatnak, de szeszes italt nem forgalmazhatnak ez idő alatt. A vendéglők és a szórakozóhelyek pedig – a hozzájárulás megszerzése után – legfeljebb éjjel 1 óráig lehetnek nyitva.