Egy év börtönbüntetésre ítélt – a végrehajtást három évre felfüggesztve – és öt évre eltiltott foglalkozása gyakorlásától egy zalaegerszegi ügyvédet kedden a Győri Ítélőtábla hivatali befolyással való üzérkedés bűntette miatt. Az ítélet jogerős.

Egy különösen nagy kárt okozó csalás elkövetője tízmillió forintot ígért az ügyvédnek, ha elintézi az enyhébb ítéletet az ügy bírájánál, aki a vádlott elvált felesége. Az összeg akkor járt volna, ha a csaló a végrehajtandó szabadságvesztés büntetést elkerüli. Ötmillió forint lett volna az “ára” annak, ha az ügyben három év alatti ítélet születik. A megegyezés szerint három évi vagy annál súlyosabb szabadságvesztés kiszabása esetén a vádlott a kapott pénzt visszafizette volna. A megállapodásról az eljáró bírónőnek nem volt tudomása.

A pénz átadására kitűzött időben, 2006 szeptemberében az ügyvédi irodában a vádlott átvett egy borítékot abban a tudatban, hogy abban pénz van. A boríték azonban nem pénzt tartalmazott, hanem papírt. A nyomrögzítő anyagot pedig a rendőrség biztosította. A csalás miatt eljárás alatt álló férfi előzetesen ugyanis tájékoztatta a rendőrséget az akcióról.

A Győri Ítélőtábla súlyosította a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elsőfokú ítéletét, amely 1 millió 80 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat és öt évre eltiltotta az ügyvédi foglalkozás gyakorlásától.

Az ügyvédi kamara az elítélt ügyvéd, W. Gy. tagsági viszonyát már 2006-ban megszüntette.