A Gazdasági Versenyhivatal, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság képviselői szerint jól alkalmazható a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló, tavaly szeptembertől hatályos törvény.

A három hatóság egy évvel ezelőtt állapodott meg az együttműködésről, amelynek része volt egy közös adatbázis létrehozása és egy, a vitás kérdéseket rendező munkacsoport életre hívása is. A három hatóság szerint az elmúlt egy évben lefolytatott 1300 hatósági eljárás hozzájárult a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat visszaszorításához. Wittich Tamás, az NFH főigazgatója elmondta: nem tartják szükségesnek a három hatóság által egy éve kötött megállapodás módosítását, ezért változatlanul hatályban tartják.

Felosztották a hatásköröket

A hatóságok szerdán megállapodtak abban, hogy jogszabályok módosítását kezdeményezik annak érdekében, hogy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal kapcsolatos szabályozás egységes rendszert alkosson, s elkerülhető legyen a más hatóságokkal való hatásköri ütközés. Az Európai Bizottság által kibocsátandó iránymutatás, a Guidelines vitájában pedig közös álláspontot képviselnek. Megállapodtak abban is, hogy a pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző, a fogyasztókkal közvetlen kapcsolatban álló kereskedelmi ügynökök által alkalmazott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat visszaszorítása, megszüntetése érdekében fokozottan együttműködnek a PSZÁF hatáskörén kívül eső területeken.

A hatásköri megosztás alapján a versenyt érdemben nem érintő ügyekben az NFH és a PSZÁF jár el, az előbbi általános hatáskörrel, az utóbbi az egyébként is általa felügyelt ügyekben, a pénzügyi vállakozások által elkövetett jogsértéseknél. A GVH-hoz tartozik valamennyi, a versenyt érdemben érintő ügy, kivéve, ha a jogsértés csak cimkén, használati és kezelési útmutatóban, illetve egyes speciális, külön jogszabályban előírt tájékoztatási követelmények megsértésével valósul meg.

Az NFH, amelynek létszámát tavaly 150 fővel, 512-re növelték, mintegy 1.300 eljárást folytatott le a törvény hatályba lépése óta (mintegy 10 százalékuk indult fogyasztók kezdeményezésére), a kiszabott bírság mintegy 50 millió forintot tett ki.

Nagy Zoltán, a GVH elnöke elmondta: a hivatal az egy év alatt 13, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény hatálya alá tartozó ügyet zárt le, amelyek nyomán több mint 168 millió forint bírságot rótt ki, további mintegy tucat ügyet is hamarosan lezárnak.

A PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke, Farkas Ádám felhívta a figyelmet arra: a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény felhatalmazása teszi lehetővé azt is, hogy a bankok által aláírt Magatartási Kódex hatósági úton betartható legyen.