Elsősorban a gépjármű-kereskedelemben derítettek fel visszaéléseket közösen az európai adóhatóságok, köztük az osztrák és a magyar szervezet – közölte Szikora János, az APEH elnöke kedden Győrött a magyar-osztrák adóigazgatási találkozó sajtótájékoztatóján.

Ellentmondásos az a helyzet, hogy a gazdaság szabadon mozog a globalizált világban, főleg az Európai Unión belül, ugyanakkor az adóztatás nemzeti keretek között történik. Ezért is fontos a tagországok adóhatóságai közötti szoros együttműködés – mondta Szikora János.

Hozzátette: éppen ezért rendszeresek a több ország adóhatóságának részvételével végzett ellenőrzések, amelyekben Magyarország legfőbb partnere Ausztria. Jelenleg kilenc ilyen ellenőrzés folyik a magyar adóhatóság részvételével, ebből hétben az osztrákok is jelen vannak. Az egyik ilyen közös ellenőrzés már a bíróság próbáját is kiállta, mert a magyar bíróság a társországokból kapott információk alapján hagyta helyben az APEH megállapítását.

Szikora János azt mondta, hogy a gépjármű-kereskedelemben feltárt adócsalási ügyek mellett távol-keleti ruhaneműk kereskedelmével kapcsolatban folytattak sikeres közös, nemzetközi ellenőrzéseket.

Rendszeres az egyes európai uniós országok adóhatóságainak egymás közti megkeresése is adott ügyekben. Az idén augusztus végéig a magyar adóhatóság 136 megkeresést kezdeményezett az osztrák partnerszervezeténél, míg fordítva 29 esetben volt erre példa.

Wolfgang Nolz, az osztrák adóhatóság elnöke ugyancsak az európai uniós tagállamok adóhatóságai közös ellenőrzésének fontosságát hangsúlyozta. A nemzetközi méretekben működő piacot, illetve az adóhatóságok munkájának nemzeti korlátjait kihasználják az adócsalók – mondta.

Az osztrák és magyar adóhatóság között most volt először legmagasabb szinten találkozó. Ugyanakkor a közép-európai uniós tagországok adóhivatalainak együttműködése is napirenden van. A jövő hónap második felében Magyarországon rendezik az osztrák, a cseh, a szlovák, a lengyel, valamint szlovén adóhatóság legfelső vezetőinek találkozóját, ami ugyancsak a közös együttműködés javítását szolgálja – hangzott el.