2009. október 1-től az valamennyi, a hatósági eljárásban használatos nyomtatványt az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programmal lehet kitölteni.

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény, valamint az elektronikus közszolgáltatásokról szóló 2009. évi LX. törvény 2009. október 1-től hatályos rendelkezései az ügyfelek számára megteremtik az elektronikus kapcsolattartás lehetőségét a hivatali kapuval rendelkező központi államigazgatási szervekkel.

Az elektronikus kapcsolattartás alapja a központi államigazgatási szervek eljárásaiban rendszeresített nyomtatványok elektronikus elérhetőségének biztosítása, amelynek segítségével otthonról, kényelmesen intézhetők a hivatali ügyek. A nyomtatványok kitöltésére és ellenőrzésére az egységesített Általános nyomtatványkitöltő (ÁNyK) (korábbi nevén : AbevJava ) keretprogram segítségével nyílik mód.

Korábban az APEH nyomtatványkitöltő programnak többféle változatát lehetett használni (Abev, Abev2006, AbevJava), amelyek nem voltak alkalmasak általánosan az elektronikus nyomtatványok kitöltésére; a nyomtatványokat nem lehetett valamennyi széleskörűen elterjedt operációs rendszerrel (Linux, Mac OS) használni.

2009. október 1-től új, egységes, valamennyi operációs rendszeren használható keretrendszer, az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program kerül bevezetésre. A program az APEH oldaláról tölthető le

Az ÁNYK a korábban használatos AbevJava programhoz hasonlóan a Java programnyelven alapul, ezért későbbi továbbfejlesztésre, új funkciókkal való bővítésre alkalmas. Használatának feltétele, hogy a felhasználók gépére telepítve legyen a Java program. (Ezzel kapcsolatban részletes segítséget kaphat a Kormányzati Portálon.)

Egyes, régebben készült nyomtatványok – köztük az APEH több nyomtatványa – nem alkalmas az ÁNYK-val való kitöltésre, ezért átmeneti ideig – várhatóan az év végéig – ezek kitöltéséhez továbbra is az Abev2006 program használandó. Erről tájékoztatást az érintett szerv oldalán kaphat.

Átállás az Általános nyomtatványkitöltő program használatára – bővebben