Magyarország és a magyarság jövője, a nemzeti kibontakozás esélyei nagyban függnek attól, hogy a változás előfeltételekén képesek leszünk-e átfogó szakmai, politikai és nemzeti egyetértést kialakítani a médiaszabályozás kérdéseiben és a fejlesztési források biztosításában – áll a Nemzeti Média Kerekasztal csütörtökön elfogadott állásfoglalásában.

“Célunk, hogy a világgazdaság válságából kiutat kereső magyar társadalom médiarendszerét és nyilvánossági intézményeit újra alkalmassá tegyük a nemzeti párbeszédre” – áll az anyagban, amely szerint alkalmatlan a helyzet rendezésére az elmúlt egy évben három szövegváltozatban nyilvánosságra került médiatörvény-tervezet. Egyben jelzik: az elkövetkező hónapokban az egyes szakterületekre összpontosító állásfoglalásokat dolgoz ki és publikál a fórum, amely két “meghatározó törvényalapelvet” kíván az új jogszabályba illeszteni.

Elsőként platformsemleges, a tartalomszabályozás és a műsorszolgáltatási jogosultság kérdéseit szabályozó kommunikációs törvényre, majd a nemzeti – országos-körzeti és helyi – közszolgálati műsor- és hírszolgáltatás viszonyait és a kapcsolódó internetes közterek, archívumok és tartalomszolgáltató rendszerek körülményeit rendező közmédia-törvényre van szükség – állapították meg.

“Az elmúlt húsz év bebizonyította, hogy a kulturális önazonosságunk megőrzése és a nemzeti kultúra minőségének fenntartása pusztán piaci eszközökkel nem biztosítható”, ezért intézményi garanciákat kell teremteni annak fenntartásában és fejlesztésében meghatározó műsor-, és tartalomszolgáltatók működésére, társadalmi ellenőrzésére, finanszírozására is – olvasható az anyagban. Hangsúlyozzák: hozzáférhető, független és minőségi közszolgálati műsor-, és tartalomszolgáltatás nélkül nincs tudatos, jogkövető és a közterheket vállaló állampolgár, nem jöhet létre ellenőrző erejű helyi, térségi és országos politikai nyilvánosság.

A médiajog aktuális kérdései – Az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv – Versenyképessé tehető-e a hazai médiaszabályozás