Két, a köztársasági elnök által a parlamentnek visszaküldött törvényjavaslatról is szavaz az Országgyűlés hétfőn, kétnapos ülésének első napján.

Hétfőn szavaz a parlament két, Sólyom László által megfontolásra visszaküldött törvényjavaslatról. Az egyik az úgynevezett élelmiszerkódex.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló javaslatot a négy parlamenti párt és a függetlenek közösen jegyezték, és teljes konszenzussal fogadták el az Országgyűlésben június 29-én.

Az államfő a jogszabályt azért nem írta alá, mert szerinte az előkészítetlen, átgondolatlan, szövege jogi ellentmondásokkal terhelt, kitűzött céljai elérésére pedig nagy valószínűséggel alkalmatlan.

Az MTI úgy tudja, hogy készül egy, a zárószavazás előtti módosító indítvány, amely szerint a kereskedelmi hálózatoknak nyílt, közzétett kereskedelmi üzletszabályzatot kell készíteniük, ebben minden szereplő számára nyilvánosságra kell hozni, milyen szolgáltatásért kérhetnek ellenszolgáltatási díjat. E szerint tehát egy kereskedelmi lánc a beszállítótól csak szolgáltatásért kérhet ellenszolgáltatási díjat, ezzel megszűnhet az úgynevezett polcdíj.

Azt, hogy elkészül-e az üzletszabályzat, illetve, hogy betartják-e, a Mezőgazdasági Szakigazgatósági Hivatal erre szakosodott szerve ellenőrzi majd.

A másik, az államfő által visszaküldött, a vízgazdálkodásról szóló jogszabálytervezetet az MSZP nyújtotta be és fogadta el még június 15-én.

Ezzel kapcsolatban Sólyom László legfőbb kritikai észrevétele az volt, hogy – bár a jelenleg hatályban lévő törvény kötelezően előírja a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvíz visszatáplálását a kivétel helyére, a felszín alatti vízrétegbe – a parlament által elfogadott törvénymódosítás lehetőséget adna a termálvíz-kistermelőknek arra, hogy egyedi felmentést kapjanak ez alól.

A köztársasági elnök szerint a módosítás miatt veszélybe kerülhetne a magyar felszín alatti vízbázis.

Olyan zárószavazás előtti módosító indítványt fogadna el a parlament, amely elhagyná a köztársasági elnök által kifogásolt passzust. Így a környezetvédelmi bizottsági módosító javaslata szerint a jövőben is biztosítható lenne, hogy az energetikai célból kitermelt termálvizek ne szennyezzék a felszíni vizeket, továbbá nagy távlatban így megőrizhetővé válhat a geotermikus (termálvíz) vagyon.

Döntenek a képviselők a termőföldről szóló törvényjavaslat elfogadásáról is. A Fidesz és az MSZP által közösen benyújtott, a kormány által támogatott javaslat szerint az uniós állampolgárok földvásárlását a földterület használatát biztosan igazoló környezettanulmány kiállításához kell kötni, mivel az elmúlt időszakban megnőtt az ezzel kapcsolatos visszaélések száma.

A határozathozatalok után vitatják meg az Országos Választási Bizottság (OVB) beszámolóját a június 7-i európai parlamenti választásokról. Az OVB beszámolója amellett, hogy rögzíti, a választás rendben, a jogszabályi előírásnak megfelelően zajlottak le, többek között azt is tartalmazza, hogy a testület szerint felül kell vizsgálni a kampánycsend intézményét.

Hétfőn lefolytatják a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló törvény módosításának általános vitáját, a javaslat szerint a termékdíjfizetési kötelezettséget kizárólag a gyártókra terhelik. Eddig mind a gyártónak, mind a kereskedőnek fizetési kötelezettsége volt.

Az Országgyűlés kedden megkezdi az egyes munkaügyi tárgyú törvények vitáját. Az előterjesztés szerint 2010. január 1-jétől a közszférába a gyes-ről, gyed-ről visszatérőket, ha kérik, kötelező lesz részmunkaidőben foglalkoztatni; a szülő kérésének a munkáltató köteles lesz eleget tenni a gyermek hároméves koráig.

Várhatóan a jövő év első napjától elektronikusan lehet egyéni vállalkozást nyitni, és bármelyik egyéni vállalkozás bejegyeztethető a cégjegyzékbe annak megjelölésével, hogy az így létrejövő egyéni cég felelőssége korlátlan, vagy korlátozott legyen, ha a parlament elfogadja az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvényjavaslatot. A jogszabálytervezet vitáját kedden kezdi a Ház.

A jövedéki adóról és az ilyen termékek forgalmazásáról szóló törvényjavaslat rögzíti, hogy kinek és hol kell megfizetnie az adót, ha csomagküldő cég az unión belül szállít – megrendelésre – jövedéki terméket.

Jelenleg alkoholtermék két litert meghaladó kiszerelésben csak vámhatósági engedéllyel forgalmazható, a javaslat engedély helyett bejelentést ír elő. Ugyanez vonatkozik a két liter feletti kiszerelésű gyümölcsborokra is, viszont a szőlőbornál a 25 litert meghaladó kiszerelés a bejelentésköteles.

A jövőben nem zárhat be a vámhatóság boltot csak azért, mert ott olyan jövedéki terméket találtak, amelynek a címkéje más termékre utal, mint ami például a palack valós tartalma. Ilyenkor a jóhiszemű kereskedő nem büntethető boltbezárással.