Simor András jegybankelnök és Bencze József országos rendőr-főkapitány aláírta azt a megállapodást, amely az eddiginél is hatékonyabbá teszi az MNB és az ORFK szoros együttműködését a bankjegyhamisítás és a hamisítványok forgalomba hozatala elleni még összehangoltabb fellépésre.

A Magyar Nemzeti Bank és az Országos Rendőr-főkapitányság 2005 októberében kötött megállapodást, amely rögzíti a két intézmény szoros együttműködését a bankjegyhamisítások visszaszorítása érdekében. A 2005. óta eltelt évek hazai és külföldi tendenciáinak figyelembevételével, a legkorszerűbb és leghatékonyabb együttműködési formák alkalmazásával kiegészült megállapodást Simor András jegybankelnök és Bencze József országos rendőr-főkapitány írták alá hétfőn. A két szervezet közös célja a bankjegyhamisítás és a hamisítványok forgalomba hozatala elleni még összehangoltabb és hatékonyabb fellépés.

Az egymillió valódi bankjegyre jutó hamis bankjegyek száma hazánkban, nemzetközi összehasonlításban nem tekinthető magasnak, ugyanakkor a bankjegyhamisítások száma sajnos az egész világon, így Magyarországon is, folyamatosan növekszik.

A Magyar Nemzeti Bank 2009 harmadik negyedévében 3211 darab hamis forintbankjegyet azonosított. A hamisítások mértéke az elmúlt közel két évben alacsony szintű volt, az elmúlt időszakban azonban újból elérte a 2006-2007 közötti kedvezőtlen arányokat. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a megnövekedett hamisítási arány továbbra sem veszélyezteti a készpénzforgalom biztonságát.

Az utóbbi időszakban leginkább a magasabb (öt-, tíz- és húszezer forintos) címleteket hamisítják.

A jegybank és az ORFK felhívja figyelmet arra, hogy az elmúlt két hétben olyan hamis húszezer forintosok kerültek forgalomba, amelyek az eddigieknél megtévesztőbbek lehetnek. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy készpénzes ügyletei során mindenki alaposan nézze meg a kapott bankjegyet, és ismerje a valódi bankjegyek jellemzőit. Sohasem egy, hanem több biztonsági elem meglétét kell ellenőrizni a bankjegyeken. További bizonytalanság esetén, javasolt a gyanús bankjegyet egy, minden bizonnyal valódi bankjeggyel összehasonlítani. Az újabb típusú húszezres hamisítványok vízjelképe eltér a valódi bankjegyeken megszokottól: a valódi vízjel árnyalatos jellegű, nem kontúros, nem határozott vonalakból áll. Emellett a valódi húszezres bankjegyek előoldalán a bal felső sarokban található ún. rejtett képben – a bankjegyet megfelelő szögben mozgatva – az „MNB” felirat található. Pénztárosok számára a kellően fejlett, ún. UV-C fényt is használó UV-lámpák megfelelő biztonságot nyújtanak; és nagyító használatával a mikroírás is ellenőrizhető. A Magyar Nemzeti Bank a bankjegyek biztonsági elemeiről tájékoztató füzetet bocsátott ki, melynek tartalma az MNB internetes oldalán is (www.mnb.hu) „Bankjegy és érme” címszó alatt megtalálható. Ha felmerül a gyanú, hogy hamis bankjegyet találtunk, lépjünk kapcsolatba a rendőrséggel vagy a Magyar Nemzeti Bankkal – hív fel az MNB közleményében.

Az MNB a hétfői nap folyamán vette fel a kapcsolatot érintett partnereivel, hogy felhívja a figyelmet a bankjegyek pénztárakban történő ellenőrzésének lehetőségeire (szabadszemmel vagy segédeszközökkel). A lakosság továbbra is bízhat abban, hogy a húszezres bankjegyek, mint a legnagyobb címlet, nem váltópénzként, hanem zömmel hitelintézeteken – bankfiókokon, illetve a bankjegykiadó automatákon – keresztül, tehát magas szinten ellenőrzött csatornákon kerül forgalomba – áll a közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank és az Országos Rendőr-Főkapitányság a jövőben is megfelelően tájékoztatja a lakosságot a hamis bankjegyek felismerésének módjáról. További információért forduljon a Magyar Nemzeti Bankhoz, mert a napokban a témával kapcsolatban számos téves információ látott napvilágot.