A Debreceni Ítélőtábla ma megkezdi az olaszliszkai gyilkosság, ifj. H. Dezső és társai ügyének tárgyalását – közölte Koszta János, a táblabíróság sajtótitkára.

Emlékeztetett rá, hogy az ügyet első fokon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság tárgyalta és a 8 vádlottat bűnösnek találta társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság május 29-én kihirdetett ítéletében a II. rendű vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre (azzal, hogy legkorábban 30 év kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra), a többi felnőtt korú vádlottat egyenként 15 éves fegyházbüntetésre, a két (az elkövetéskor még) fiatalkorú vádlottat pedig 10 év fiatalkorúak börtönbüntetésére ítélte.

Mind a vádlottak és védőik, mind a vádat képviselő ügyészség fellebbezett az ügyben, az ügyészség a kiszabott büntetések súlyosítását, az összes felnőtt korú vádlottra életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Az akkor 44 éves sértett Szögi Lajos tanárt Olaszliszka belterületén gyermekei előtt halálra lincselték. A tragédiát megelőzően egy helyi kislány az út melletti vízelvezető árokba esett. Annyi volt bizonyossággal megállapítható, hogy a jármű nem ütötte el, a visszapillantó tükörbe sem akadt bele és az autón sodródási nyomok sem maradtak vissza. A gyermek árokba esése után rögtön felpattant és beszaladt az udvarukra az édesanyjához.

A vádlottak kinyitották a jármű ajtaját, megragadták a férfit és a vezetőülésből a gépkocsi mellé húzták. Ezután a férfit közvetlen közelről, fején illetve felsőtestén ököllel ütötték, verték rugdosták.

Mivel a helyszínt és környezetét nem zárták le, az ott tartózkodókat egyenként nem hallgatták ki és az esetleges bűnjelek lefoglalásáról is csak az esti órákban intézkedtek, az ügy felderítése rendkívül nehéz volt.

A vádlottak a büntetőeljárás során valódi megbánást nem tanúsítottak, felelősségüket, illetve a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését tagadták, vagy igyekeztek abban való szerepüket kisebbíteni – összegezte az elsőfokú eljárás megállapításait Koszta János.