A szociális miniszterrel egyeztetne az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) a szociális kártya bevezetéséről, mert a szervezet szerint a Monokon megszavazott rendszer körül “sok az ellentmondás”.

Ifj. Bogdán János, az OCÖ szóvivője hétfői közleményében úgy fogalmazott: az elmúlt napokban több, egymásnak ellentmondó információ jelent meg a Monokon bevezetendő szociális kártya társadalmi, politikai, gazdasági és szociális hatásairól és várható eredményeiről. Szakmai szervezetek, egyesületek, önkormányzatok és politikusok mondták el véleményüket úgy, hogy abból csak az érintettek maradtak ki – tette hozzá.

A roma érdekképviseleti szervezet azért rendkívüli találkozót kér Herczog László szociális és családügyi minisztertől, hogy egyeztesse saját szakmai programját a minisztérium elképzeléseivel, valamint kifejtse álláspontját arról, a 2010-es költségvetési tervezet milyen “anomáliákat” idézhet elő elfogadása esetén.

Ifj. Bogdán János nem kívánt nyilatkozni arról, hogy az OCÖ milyen álláspontot képvisel a szociális kártya bevezetése kapcsán.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok képviselő-testülete múlt kedden döntött arról, hogy a legrövidebb időn belül bevezetik a szociális kártyát. A döntés szerint a szociális segély 60 százalékát kártyára utalja majd az önkormányzat, 40 százalékát pedig készpénzben kapják meg az érintettek. A rendelkezésre állási támogatás (rát) teljes összege a kártyára érkezik majd.

A szociális kártyával a tervek szerint csak szerződéses elfogadóhelyeken lehet majd fizetni, s csak a rendeletben meghatározott árucikkeket és szolgáltatásokat lehet megvásárolni, illetve igénybe venni, például alapélelmiszert, ruházati termékeket, tanszert, tisztító- és tisztálkodószereket, gyógyszert, tüzelőt, valamint a távfűtés, a víz, a gáz, a villany, a lakbér és a lakáshitel-törlesztés költségeit.

Kovárik Erzsébet, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szociálpolitikai szakállamtitkára a rendelet bevezetéséről korábban úgy nyilatkozott: ha a képviselő-testületi döntés megfelel a szociális törvénynek és az alkotmányos előírásoknak, akkor a szaktárca nem emel az ellen kifogást.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa múlt héten – vizsgálat céljából – hivatalos úton megkérte a szociális kártya bevezetéséről szóló monoki rendeletet, hogy a konkrét szabályozás ismeretében foglaljon állást az önkormányzati intézkedésről.

Az MDF szerint a szociális kártya országos bevezetése a közérdeket szolgálja, ezért határozati javaslatot nyújtottak be a kormánynak, kérve, hogy teremtse meg a bevezetéshez szükséges társadalmi, jogi és anyagi feltételeket.