Meg kell teremteni a magyarországi kisebbségek parlamenti képviseletét, és beleszólást kell biztosítani ezeknek a közösségeknek a nagypolitikába – jelentette ki Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa kedden egy nyíregyházi fórumon.

A ombudsman és kollégái panaszfelvétellel egybekötött megyelátogatásra érkeztek Szabolcs-Szatmár-Beregbe. Kihelyezett fogadóórákat szerveznek a térség több településén. Ezeken az állampolgárok személyesen kérhetnek információkat, közölhetik panaszaikat, illetve tájékozódhatnak jogérvényesítési lehetőségeikről. A kisebbségi biztos a szabolcsi megyeszékhelyen rendezett nyílt fórumon hangsúlyozta: a legfontosabb feladat a magyarországi kisebbségek parlamenti képviseletének megteremtése. Meg kell vizsgálni, mi lehetne az a szabályozási rendszer, ami alapján kisebbségi közösségeknek reális esélye lenne arra, hogy a parlamenti képviseletet megszerezzék – jelentette ki. Kállai Ernő utalt arra: ugyan jelenleg is ülnek kisebbségi származású képviselők a parlamentben, de nekik “illik” pártjuk értékrendjét képviselni, ami miatt szűkké válik mozgásterük saját közösségük érdekérvényesítésében. Ezért olyan kisebbségi képviselők kellenek, akiket közösségük választhatna meg, így – kizárva a pártos érdekeket – önálló beleszólást kaphatnának a nagypolitika irányításába – mondta.

Kállai Ernő rámutatott: a kisebbségeknek államalkotó tényezővé kell válniuk. Magyarországon ez teljesült, csak nem tudjuk kitölteni ennek a kereteit, mert azok a jogi lehetőségek, amiket megígértek a kisebbségi közösségeknek, nem születtek meg – mondta a biztos, aki úgy vélte, hogy ez a probléma az egész magyar társadalom ügye. A fórumon a romákat ért támadások kapcsán megjegyezte: ez a bűntett nemcsak a romák, hanem a magyar demokrácia elleni támadás volt. Tapasztalata szerint rendkívül sokan aggódnak a romák helyzetéért külföldön és itthon egyaránt, hiszen nő a társadalmi kirekesztés és elutasítás velük szemben.