Helybenhagyta a Baranya Megyei Bíróság Ernyes Mihály volt Baranya megyei rendőrfőkapitány büntetését, akit korábban csalás miatt egy év nyolc hónap, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott a Pécsi Városi Bíróság.

Hajdú István, a Baranya Megyei Bíróság szóvivője kedden arról tájékoztatott, hogy a nyugalmazott dandártábornok ügyében a napokban tanácsülésen hoztak határozatot.

Ernyes Mihályt a városi és a megyei bíróság hat rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalásban találta bűnösnek. A tényállás szerint a nyugdíjazása után ügyvédként is tevékenykedő Ernyes Mihály 2006 májusa és az év októbere között összesen mintegy 1,7 millió forintot kért kölcsön barátaitól, ismerőseitől és ügyfeleitől annak tudatában, hogy a tartozásokat anyagi helyzete miatt nincs esélye visszafizetni. Miután eljárás indult ellene, 530 ezer forintot megtérített.

Baranya volt rendőrfőkapitánya nem először állt bíróság előtt. A Baranya Megyei Bíróság tavaly nyáron sikkasztás miatt jogerősen hat hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta, mellékbüntetésként pedig két évre eltiltotta az ügyvédi foglalkozás gyakorlásától, kötelezte továbbá 50 ezer forint és az általa a sértettnek okozott mintegy 2 millió forintos kár megfizetésére.

Ernyes Mihály még 2005-ben ügyfele meghatalmazásával mintegy 2,2 millió forintot vett fel egy biztosító társaságtól egy személyautóban keletkezett kár rendezésére, a pénzt azonban nem adta át, hanem elköltötte. Megbízója ezért feljelentést tett ellene, az ügyvédi kamara pedig később kizárta tagjainak sorából.

A volt főkapitánynak az újabb, rá kirótt jogerős felfüggesztett börtönbüntetés ellenére sem kell börtönbe vonulnia, mert a csalást nem a sikkasztásért kapott büntetés próbaideje alatt, hanem korábban követte el. Ezért a bíróság a törvénynek megfelelően nem rendelte, nem is rendelhette el a szabadságvesztés végrehajtását.

Ernyes Mihály 1991 és 2000 között állt a baranyai rendőrség élén.