Továbbra is jár az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György (MSZP) erzsébetvárosi polgármesternek az alapilletménye az önkormányzattól.

A VII. kerületi képviselő-testület pénteki ülésén ugyanis 10 igen, 9 nem és 3 tartózkodás mellett elutasította azt a fideszes indítványt, hogy a polgármester alapilletményének kifizetését függesszék fel, költségátalányát pedig vonják meg.

Az indítvány ellen szavazók elsősorban a jogszabályi háttér hiányosságával indokolták döntésüket. A képviselők ugyanilyen arányban utasították el azt a fideszes módosító indítványt is, amely arra vonatkozott, hogy a testület kérje fel Hunvald Györgyöt a mandátumáról való lemondásra.

A polgármester költségátalányával kapcsolatban Gergely József MSZP-s alpolgármester emlékeztetett: Hunvald György saját kezűleg írt nyilatkozatában már korábban kifejezte, hogy a részére megállapított költségátalányt nem kívánja felvenni és kérte, hogy az ellene folytatott büntetőeljárás jogerős befejezéséig ez az összeg az önkormányzat által nyitott letéti számlára kerüljön.

Gergely József közölte: a polgármester jelenleg nettó 300 ezer forintos illetményt kap, mást nem.

A testület pénteki ülésén elsőként Gergely József három részből álló határozati javaslatáról szavazott. A képviselők 11 igen, 10 nem és 2 tartózkodás mellett elutasították az indítvány azon pontját, amely szerint Hunvald György illetményének szüneteltetéséről, illetve megszüntetéséről jogszabályi háttér hiányában nem áll módjában dönteni jelenleg a testületnek.

Azt a pontot azonban elfogadták, amely rögzíti: addig, amíg jogszabály másként nem rendelkezik róla, Hunvald György költségátalánya letéti számlára kerül. Ugyancsak támogatták a javaslat azon részét, amely szerint ha az Országgyűlés törvényt alkot az ügyben, azután az alpolgármesternek annak megfelelő előterjesztést kell készítenie a testület számára.

Ezután utasították el a Fidesz indítványát, illetve egy másik frakció kezdeményezését arról, hogy az alapilletményt is letétbe folyósítsák.

Az indítványok vitájában Gergely József többször is felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyben két parlamenti frakció, az MSZP és a Fidesz is nyújtott be egy-egy javaslatot az Országgyűlésnek, és ha ezek közül valamelyiket elfogadja majd a Ház, akkor az erzsébetvárosi testület azt végrehajtja.

Vattamány Zsolt, a Fidesz VII. kerületi frakcióvezetője a vitában úgy fogalmazott, “önök ezt a problémát nem akarják megoldani (…), körmük szakadtáig harcolnak Hunvald György juttatásaiért”.

Bán Imre MSZP-s frakcióvezető arra emlékeztetett, hogy VII. kerületi önkormányzati képviselőként Deutsch Tamás (Fidesz) nem járt be egy éven keresztül a testületi ülésekre.

Hahn György MSZP-s képviselő arról érdeklődött, mi a helyzet Gál György juttatásával, aki VII. kerületi SZDSZ-es önkormányzati képviselőként került ugyancsak előzetes letartóztatásba.

Azzal kapcsolatban, hogy Lamperth Mónika MSZP-elnökhelyettes szerint nem jár fizetés Hunvald Györgynek, Gergely József a szavazások után újságíróknak azt mondta: “Lamperth Mónika nyilván segítő szándékkal mondta el véleményét. Mint volt miniszter nagyon jól tudja, hogy egy határozatnak jogszabályon kell alapulnia. Azt a jogszabályhelyet nem jelölte meg, ami alapján kellene”. Hozzátette: Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter három hete nem válaszol arra a kérdésre, kinek van intézkedési joga az ügyben.

Az MTI azon kérdésére, hogy ha megérkezik Draskovics Tibortól a válasz arra, ki függesztheti fel az illetményt, ezt megteszik-e, azt mondta: természetesen, amennyiben ez a testület feladata, napirendre veszik.

Vattamány Zsolt újságíróknak úgy fogalmazott, “ez az egész egy komédia”. A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: az IRM leírta, hogy nem jár az előzetes letartóztatásban lévő polgármesternek fizetés.
Az MTI kérdésére elmondta, ő nem látta azt a papírt, amelyben Hunvald György lemondott a költségátalányáról.

Vattamány Zsolt szeptember 20-án azt közölte, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György számára február 10. óta – amióta nem jár be a munkahelyére – az önkormányzat havi 742.560 forint juttatást adott.

Hunvald Györgyöt a Központi Nyomozó Főügyészség egyebek mellett hivatali vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel, hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsítja, amelyeket bűnszervezetben követett el. Ezekért a bűncselekményekért a törvény szerint akár 20 éves szabadságvesztés is kiszabható.