Nemzetközileg ellenőrizhető lesz a szlovák államnyelvtörvény végrehajtása, mivel ígéretet kapott a magyar diplomácia, hogy a jogszabály végrehajtását Pozsony nyilvános kormányrendeletben szabályozza – közölte Balázs Péter külügyminiszter az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának keddi ülésén.

A szlovák-magyar viszony fejleményeiről beszámolva Balázs Péter emlékeztetett a Szécsényben szeptember 10-én magyar kezdeményezésre megtartott kormányfői találkozóra, a szeptember 24-én New Yorkban az ENSZ közgyűlésének idején folytatott külügyminiszteri megbeszélésre és a két tárcavezető legutóbbi, november 3-i találkozójára.

Azzal kapcsolatban, hogy Sólyom László köztársasági elnököt augusztus 21-én nem engedték be Szlovákiába, a magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy szerinte Magyarország nem késlekedett, amikor úgy döntött, panasszal fordul az Európai Bizottsághoz és kéri, a közösségi jog megsértése miatt a testület indítsa meg a kötelességszegési eljárást Szlovákiával szemben. Véleménye szerint a magyar köztársasági elnök számára az eljárás kezdeményezése “erkölcsi elégtételt jelent”.

A nyáron módosított szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatban felidézte: Szécsényben a szlovák és a magyar miniszterelnök vállalta, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosának nyáron nyilvánosságra hozott szakvéleményét és minden ajánlását mindkét fél elfogadja. Balázs Péter értékelése szerint ezzel “nemzetközi dimenziót adtunk a kérdésnek”.

“Ígéretet kaptunk, hogy az államnyelvtörvény végrehajtását a szlovák fél nyilvános kormányrendeletben fogja a szabályozni” – mondta Balázs Péter, hozzátéve, hogy ezzel “nyomon követhető, nemzetközileg ellenőrizhető” lesz a szlovákiai magyarság által is kifogásolt törvény végrehajtása. A végrehajtási rendeletről Szlovákia előzőleg konzultál a magyar féllel – tette hozzá.

Mivel a végrehajtási rendelet még nem készült el, Szlovákiában “eddig csak fenyegetések történtek a nyelvtörvény szellemében” – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a magyar diplomácia szóvá tette a szlovák külügyminisztériumnál a szlovák postánál és a dunaszerdahelyi rendőrségnél az anyanyelvhasználatot esetleg korlátozó kezdeményezéseket.

Balázs Péter hangsúlyozta, hogy a szlovák államnyelvtörvénnyel összefüggésben többször konzultált már két szlovákiai párttal, a Magyar Koalíció Pártjával (MKP) és a Híddal. “Magyar részről mindent megtehetünk, ami megtehető volt”, és jelentősen enyhült a feszültség a két ország között – jelentette ki.

Elmondta, hogy a szécsényi kormányfői találkozón elfogadott 11 pontos cselekvési terv 9. pontja alapján magyar-szlovák együttműködési tanács jöhet lére, legkésőbb a jövő év elején. Ehhez a testülethez az együttműködést segítő pályázatokat lehet majd benyújtani.

Németh Zsolt (Fidesz), a külügyi bizottság elnöke aggodalmát fogalmazta meg a bizottság ülésén azzal kapcsolatban, hogy tudomása szerint Szlovákia már megküldte a szlovák államnyelvtörvényre vonatkozó végrehajtási rendeletének tervezetét az EBESZ-nek, de a magyar félhez azt nem juttatta el és semmilyen konzultációt nem folytat a végrehajtási rendeletről Magyarországgal. Szerinte “helyzet van”, mivel Szlovákia már a hét végén a nyilvánosságra akarja hozni a végrehajtási rendelet szövegét.

Hangsúlyozta, hogy “nem a szlovák államnyelvtörvény végrehajtási rendeletének humanizálását várjuk el, hanem azt, hogy a törvény diszkriminatív rendelkezéseit vonja vissza Szlovákia”. Szerinte a magyar félnek továbbra is a törvény módosítását kell szorgalmaznia a szlovák-magyar vegyes bizottságok ülésein.

Válaszában Balázs Péter elmondta, hogy tudomása szerint a szlovák parlamentben az MKP törvénymódosítási javaslatot fog beterjeszteni a szlovák államnyelvtörvénnyel kapcsolatban.