A kormány meghatározta többek között a gázkorlátozás forgatókönyvét és a gáztárolás rendjét is. Az év végéig 1,2 milliárd köbméter gázt töltenek a stratégiai tárolókba, ami átlagos téli fogyasztás mellett 45-50 napra biztosítja a gázellátást – közölte Hónig Péter energiaügyi miniszter.

A kormány rendeletben foglalta össze a gázkrízis esetén alkalmazandó szabályokat – mondta Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón. A rendelet az eddigi tapasztalatok alapján átdolgozott szabályokat tartalmazza, köztük a gázfogyasztás korlátozásának lépéseit.

A korlátozás esetére sorrendet állapítottak fel a fogyasztók között, ehhez a fogyasztókat több kategóriába sorolták. Az első kategóriába tartoznak az alternatív tüzelésre is képes fogyasztók, köztük a villamos erőművek. Az alapellátásban résztvevők fogyasztását viszont nem lehet korlátozni. Hónig Péter kitért arra, hogy a kormányrendelet tartalmazza a gázkrízis miatt megalakuló bizottság összetételét, működési eljárását.

A rendelet foglalkozik a tárolókapacitás kérdésével is. A stratégiai gáztárolókba 1,2 milliárd köbméter gázmennyiség lesz betárolva 2009. december 31-éig. November 16-áig 900 millió köbméter betárolását sikerült megoldani. Az 1,2 milliárd köbméter gáz átlagos téli időjárást alapul véve 45-50 napra biztosítja az igényeket, napi átlagban 20 millió köbméter fogyasztás mellett – magyarázta a miniszter.