Benyújtotta az Országgyűlésnek a szabad vasárnapról szóló törvényjavaslatát a KDNP öt képviselője, akik azt kezdeményezik: a vasárnap ismét valódi általános pihenőnap legyen, és csak azoknak kelljen ilyenkor is dolgozniuk, akiknek a munkájára ténylegesen alapvető társadalmi szükséglet mutatkozik.

Az Országgyűlés honlapján közzétett javaslat rögzíti, hogy a Munka Törvénykönyve a vasárnapot alapvető heti pihenőnapként határozza meg, és a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzés elrendelésének lehetőségét kivételnek tekinti, amelyre csak meghatározott esetekben kerülhet sor.

A jelenleg meghatározott esetek azonban olyan széles körben engednek kivételt az általános szabály alól, hogy az már lényegében megkérdőjelezte az általános szabály érvényesülését, a vasárnapi munkavégzés kivételes jellegét, megsértve egyúttal a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban kialakult társadalmi szokásokat, hagyományokat is – értékelik a beterjesztők.

A kereszténydemokrata politikusok szerint az éjjel-nappali szolgáltatások jelenlegi ütemű terjedése, vagy az, hogy azok a hét minden napján, a nap 24 órájában elérhetőek, társadalmilag nem fenntartható. Az éjjel-nappali társadalom szükségszerűen vonja magával a munkavállalók egyre hosszabb heti munkaidejét – mutatnak rá.

A Semjén Zsolt, Harrach Péter, Lanczendorfer Erzsébet, Medgyasszay László és Firtl Mátyás által jegyzett javaslat hivatkozik az Alkotmánybíróság egy korábbi döntésére is, miszerint a vasárnapi pihenőnap szokása a hagyományokon alapul, jelenlegi célja az, hogy az állampolgárok számára egységes heti pihenőnapot biztosítson.

“A vasárnapi munka alkotmányos jogokat is érint. Érinti a pihenéshez, a szabadidőhöz és a rendszeres fizetett szabadsághoz való alkotmányos jogot, érinti a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való alkotmányos jogot, valamint a szabad vallásgyakorlás alkotmányos jogát. A kellően súlyos társadalmi érdekkel nem igazolható vasárnapi munka kötelező elrendelése sérti a munkavállalóknak a fenti alkotmányos jogait” – olvasható az indítványban.

A módosítás indoklása utal arra is, hogy a rendszeresen vasárnap végzett munka számos esetben tönkreteszi a családi és társas életet, ellehetetleníti a kikapcsolódást, a feltöltődést. A vasárnap is munkát végzőknél mérhetően rosszabbak az egészségügyi statisztikák is, emellett a vasárnapi munkaszünetnek komoly környezetvédelmi vonatkozása is van.

A javaslat szerint vasárnapi munkavégzés csak kivétel lehet, amelyet csak az indokolt mértékben és esetekben, szűken értelmezve lehet elrendelni.

Az előterjesztők kitérnek arra is, hogy felmérések szerint a heti kiskereskedelmi forgalomnak mindössze 4 százaléka zajlik vasárnaponként. A vasárnapi nyitva tartás ma Magyarországon pár tucat multinacionális cég érdeke – írják.

A kezdeményezéshez eddig 13 politikai, kereskedelmi és civil szervezet csatlakozott.