A fogyatékos szervezetek képviselőivel egyeztet még az MSZP-frakció az államfő által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött népszámlálási törvényről, amelyről a jövő héten dönthet a Ház.

Fogarasiné Deák Valéria, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának MSZP-s alelnöke elmondta: arról fognak egyeztetni, hogy a 2011-es népszámláláson rákérdezzenek-e a fogyatékosságra.

Az alelnök közölte: a fogyatékosügyi szervezetek eredetileg azt szerették volna, hogy a népszámláláson kérdezzenek rá az egészségi állapotra, a fogyatékosságra.

Hozzátette: a kormány által benyújtott zárószavazás előtti módosító indítvány e helyett külön felmérést javasol. Mint mondta, erről még nem alakult ki egyetértés, ezért tovább egyeztetnek a héten.

Fogarasiné Deák Valéria szerint a jövő héten szavazhatnak a jogszabályról.

A házbizottság hétfőn döntött úgy, hogy a 2011. évi népszámlálásról szóló törvény záróvitáját és zárószavazását ne folytassák le aznap a parlamentben.

Sólyom László köztársasági elnök október 21-én küldte vissza az Országgyűlésnek megfontolásra a törvényt, mert nem értett egyet azzal, hogy nem gyűjtenének a termékenységre, az egészségi állapotra és fogyatékosságra, valamint a vallásra vonatkozó adatot, holott a korábbi, 2001-ben tartott népszavazáson valamennyi kérdéskör szerepelt.

Az államfő úgy vélte, egyrészt valamennyi adat fontos jellemzője a társadalomnak, másrészt a társadalmi folyamatok könnyebben megérthetőek és elemezhetőek, ha a tízévente sorra kerülő népszámlálásokon ugyanazok a kérdéskörök szerepelnek, és így a felvett adatokat össze lehet vetni.

A köztársasági elnök kifogásolta azt is, hogy a 2011-es népszámláláson csak a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozás kérdése szerepelne, nem pedig általában a nemzetiség, függetlenül attól, hogy a személy kisebbségi vagy többségi nemzetiséghez tartozónak vallja magát.

A kormány által benyújtott zárószavazás előtti módosító indítvány részben orvosolná az államfő által felvetett problémákat, így a kisebbséghez tartozás helyett a hovatartozásról és az anyanyelvről kérdeznék a népszámláláson az állampolgárokat, és a termékenység is felkerül a megadandó adatok közzé. Nem szerepel azonban az adatkörök között a vallás és az egészségi állapot.

A módosító indítvánnyal bekerülne a törvénybe, hogy az Országgyűlés felkéri a kormányt, dolgozzon ki egy mintavételen alapuló adatgyűjtési programot a fogyatékossággal összefüggő adatok összegyűjtésére 2010. szeptember 30-ig.

Az Országgyűlés október 5-én fogadta el a népszámlálást elrendelő törvényt a kormánypárti és szabad demokrata képviselők 192 igen, egy nem szavazatával, 155 ellenzéki képviselő tartózkodása mellett.

Az akkor elfogadott jogszabály szerint a teljes körű megkérdezésen alapuló népszámlálást 2011 őszén tartják, az adatfelvételt 2011. október 1. és november 30. között kell végrehajtani.

A népszámlálás során az adatszolgáltatás a természetes személyek, a lakások, valamint az intézetek bizonyos adatköreinek összeírására terjed ki. Az adatszolgáltatás – a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozás jelzésének kivételével – kötelező, egyben kötelező a valóságnak megfelelő adatot szolgáltatni.