Adatvédelemmel kapcsolatos aggályai miatt Magyarország Ausztriával és Németországgal együtt tartózkodott, amikor az EU27-ek belügyminiszterei hétfőn jóváhagyták a terrorizmus pénzügyi hátterének meggyengítését célzó EU-amerikai átmeneti megállapodást.

Bár az egyezmény céljaival egyetért, adatvédelmi megfontolásokból mégis tartózkodott a magyar küldöttség, amikor az EU27-ek belügyminiszterei hétfőn elfogadták a pénzügyi tranzakciók adatainak cseréjéről szóló átmeneti megállapodást – közölte a tanácsülést követően újságírókkal Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter. Az időközben szerdán lemondott volt tárcavezető szerint a magyar tartózkodást (Ausztriával és Németországgal együtt) az indokolta, hogy hazánk megítélése szerint az Európai Unió a magas szintű hazai adatvédelmi sztenderdekhez képest túl sok engedményt tett az amerikai félnek. A miniszter a BruxInfo kérdésére válaszolva elmondta, hogy az egyezményben például titok övezi az adatkezelő kilétét, amit az érvényes magyar adatvédelmi szabályok tiltanak.

A pénzügyi tranzakciók adatait jelenleg az úgynevezett SWIFT-rendszeren keresztül továbbítják, melyet még a 2001-es terrortámadásokat követően hoztak létre. A kezdeményezés kezdetben óriási vitát váltott ki egyes, az adatvédelemre érzékeny európai államok körében, 2007-ben azonban egyezményben szabályozták az információátadás feltételeit. A megállapodás megkötése eredetileg amerikai igényre történt, miután az amerikai pénzügyminisztérium a terrorizmus pénzügyi hátterének felgöngyölítésére vonatkozó program (Terrorist Finance Tracking Programme) keretében a terroristagyanús személyek és pénzügyi mozgások leleplezésére törekszik. A mostani megállapodás körülbelül egy évig lesz érvényben, a Bizottság – már a december 1-én életbe lépett Lisszaboni Szerződés alapján – tavasszal új mandátumot kér a tagállamoktól egy új egyezmény kitárgyalása céljából.

Draskovics Tibor üdvözölte, hogy a tanács hétfői döntése értelmében a szerb állampolgárok -és köztük a vajdasági magyarok – december 19-től vízummentesen utazhatnak a Schengen-térség országaiba. Aláhúzta, hogy a határ nyitottabbá válása hazánk felelősségét is növeli, hiszen a vízummentes utazás lehetősége a bűnözők mozgásterét is bővíti. Hozzátette, hogy Szerbiával nagyon kedvezően alakul az együttműködés a határokon átnyúló bűnözés elleni fellépésben és a határellenőrzésről is készül egy egyezmény a két kormány között (a témáról részletesebben lásd külön anyagunkat).

Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint pillanatnyilag semmi sem fenyegeti Bulgária és Románia 2011 eleji schengeni csatlakozását. Hangsúlyozta, hogy Magyarország mindent ellenez, ami az övezet további bővítését technikai okból lassítaná. A hétfői ülésen ugyanakkor egyértelművé vált, hogy a schengeni információs rendszer második generációjának (SIS II) üzembe helyezésére nem kell várnia a két országnak, amelyek technikailag a mai rendszerhez (az SIS I továbbfejlesztett változatához) lesznek képesek csatlakozni. A belügyminiszterek hétfőn még egy hónap haladékot adtak a rétestésztaként nyúló SIS II kivitelezőjének a munkálatok befejezésére, és ha addig nem lesz eredmény, akkor a projekt végleges ejtése mellett dönthetnek. Ez azt jelentené, hogy ismét az első generációs információs rendszer továbbfejlesztése kerülne napirendre.

Draskovics közölte, hogy a 2010 és 2014 közötti időszakot felölelő Stockholm Program – amelyet elvi szinten hétfőn fogadtak el a belügyminiszterek – magyar kezdeményezésre két témával egészült ki: a romák társadalmi integrációjának kérdéskörével (ennek tartalommal való megtöltésére hazánk a következő hónapokban terjeszt majd elő javaslatokat), illetve a közlekedésbiztonság témakörével. Utóbbi keretében Budapest legkésőbb a 2011-es magyar elnökség idején azt szeretné elérni, hogy ha az uniós országok állampolgárai hazájukon kívül közlekedési szabálysértést követnek el, akkor mindenhol ugyanolyan szankciókkal sújtsák őket. A miniszter emlékeztetett rá, hogy Magyarországon a szigorításoknak köszönhetően az utóbbi két évben 36 százalékkal sikerült csökkenteni a halálos balesetek számát.