A közép- és kelet európai országok ügyvéddiplomáciai éllovasa a magyar ügyvédség. Míg más régióbeli országok ügyvédei nem jutottak jelentős pozíciókhoz, Köves Péter személyében a magyarok elnököt adtak az Európai Ügyvédi Kamarák Szövetsége (CCBE) élére és jelenleg is három állandó és egy eseti bizottságot vezetnek, vagy támogatnak részvételükkel magyar delegáltak Szecskay András, S. Szabó Péter és Homoki Péter személyében.

A közjegyzők után már a MÜK is rendelkezik állandó megfigyelővel Brüsszelben, egy részfoglalkozású kollega, Wellmann Gabriella személyében. Mindezt sikerült költséghatékonyan megoldani: a magyar kamarák külügyi költségei valószínűleg a legalacsonyabbak a régióban.

2009. november 28-án zajlott Brüsszelben a CCBE (Európai Unió Ügyvédi Kamaráinak Tanácsa) idei második teljes ülése, melyen több fontos kérdés mellett napirendre került a CCBE álláspontjának kialakítása az ügyvédekről szóló irányelv 98/5/EC (Establishment Directive) 2012-re tervezett módosításával kapcsolatban. A fontosabb megállapítások ennek során a következő területeket érintették: A fogadó ország és a saját tagállam szabályai közötti konfliktusok értelmezése, az ügyvédi felelősségbiztosítás eltérő rendszere az egyes tagállamokban, valamint az alkalmazott ügyvédekre vonatkozó szabályok eltérése a fogadó tagállamban és a saját tagállamban. A fogadó tagállamban saját országuk szakmai címével gyakorlatot folytató ügyvédek tevékenységét, az ügyvédi társulásokban működő személyekkel szembeni követelményeket, továbbá az ügyvédi irodák ügyvédi kamarai tagságát vitatták meg a résztvevők.

A novemberi munkabizottsági üléseken a védjegyekkel kapcsolatos jogviták gyorsabb és szakszerűbb eldöntése érdekében felállítandó külön bíróság, az európai elektronikus ügyvédkereső felállítása, az üzleti nyilvántartások összekapcsolásáról szóló zöld könyv kérdése, a nemzeti kamarák közötti fegyelmi együttműködés problémái és más jogi, igazságügyi együttműködésekben való részvétel kérdései is felmerültek.

A CCBE 2009. november 28-i közgyűléséről és az azt megelőző bizottsági és munkacsoport ülésekről készült beszámoló letölthető a BÜK honlapjáról →