Az illegális utazásszervezések ellen tett feljelentést az ügyészségen nyolc zalai utazási iroda; szerintük a társasutazásokra jelentkezők felét a fekete- vagy a szürkegazdaságban működő szervezők toborozzák – írta hétfői számában a Zalai Hírlap.

Az illegális tevékenységet végzők internetes hirdetéseikben gyakran csak egy e-mail címet tüntetnek fel, de akad olyan is, aki csak a keresztnevét közli. Számlát nem adnak, adót nem fizetnek, és garanciákat sem nyújtanak az utasoknak – nyilatkozta a lapnak Vargáné Várkonyi Erzsébet, a keszthelyi Natur Air Balaton Utazási Iroda ügyvezetője.

Gerencsér Mária, az IBUSZ zalaegerszegi irodaigazgatója szerint az utas nincs biztonságban, ha illegálisan lebonyolított úton vesz részt. A feketén dolgozó szervezők nem tesznek le kauciót, így ha történik valami, semmi sem garantálja, hogy haza tudják hozni az utasokat.

Az utazási irodák azt is sérelmezik, hogy míg a legális irodákat a hatóságok rendszeresen ellenőrzik, a feketén szolgáltatókat nem. A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége is több fórumon sürgette már a megoldást. A szervezet szerint hasznos lenne, ha az utazási irodákat regisztráló Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal, valamint a fogyasztóvédelmi hatóság nemcsak a szabályosan működő vállalkozásokat ellenőrizné, hanem a feketekereskedelem kiszűrését is feladatul kapná – olvasható a napilapban.