Jövő év március 1-jétől kezd működni a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal, amelyben a korábbi tervekkel ellentétben külön-külön igazgatóságok foglalkoznak a két területtel.

Az Országgyűlés hétfőn 198 igen, 158 nem és 2 tartózkodás mellett fogadta el a kormány által támogatott, a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokat; a jogszabályról a tervek szerint december 14-én dönt a Ház.

Az elfogadott módosítás szerint januárban kezdődik a hivatal létrehozása, amely 26 fővel indul el.

Bajnai Gordon miniszterelnök október végén jelentette be, hogy a kormány antikorrupciós törvénycsomagot nyújt be az Országgyűlésnek, amely 2010 január 1-jén lépne életbe. A kormányfő akkor azt mondta: a Közbeszerzések Tanácsa átalakításával létrehozzák a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalt, amely a tervek szerint a jövőben a jogtalan előnyt megszerző szervezeteket tudja majd büntetni, akár a megszerzett előny kétszeresére is.

Kiemelte: a hivatal nem veszi át mások munkáját, nem lesz nyomozati jogköre, de ha bűncselekményre utaló információ kerül a birtokába, azt továbbítja. Megjegyezte: a hivatal a korrupció kezdeményezőjét is vizsgálni tudja majd. Nem azt kell bizonyítania, hogy valóban megtörtént-e a pénz átadása, hanem elegendő magára a jogtalan előny megszerzésére rámutatnia, amelyet az állam működése tett lehetővé.

Kapcsolódó cikk:

Törvényjavaslatok a korrupció ellenében – Az EKINT nem támogatja egy új korrupcióellenes intázmény létrehozását