Megkezdődött a közokirat-hamisítás bűntettével vádolt Joav Blum büntetőpere a Székesfehérvári Városi Bíróságon szerdán; a vádlott nem vallotta magát bűnösnek, de részletes vallomást tett.

A Fejér Megyei Főügyészség márciusban rendelte el a nyomozást a közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt, mert a feltárt adatok szerint a sukorói ingatlanra csereszerződést kötő Joav Blum a bejelentkezéskor életvitelszerűen nem lakott az általa bejelentett sukorói lakcímen, “így fiktív adat került a közhiteles lakcímnyilvántartásba”.

A vádiratban szereplő közokirat-hamisítás a tervezett sukorói beruházással áll kapcsolatban.

Egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport 2013 közepére 275 milliárd forintos költséggel gigantikus idegenforgalmi komplexumot szeretne létrehozni a Velencei-tó északi partján. A hetvenhektáros területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztatóközpont is helyet kapna. Az ingatlan, amelyen a komplexum épül, Sukoró külterületén van.

A sukorói telekcsereügylet alapozná meg a King’s City elnevezésű beruházást. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez az egyik befektető, Joav Blum úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserébe a magyar államnak a Pest megyében található, összesen 183 hektárnyi gyümölcsösét.

A Fejér Megyei Főügyészség márciusban rendelte el a nyomozást a közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt. A nyomozást megelőzően a megyei főügyészség magán- és közigazgatási jogi szakága törvényességi vizsgálatot végzett a Sukoró külterületén levő ingatlanok albertirsai és pilisi ingatlanokra történő cseréjével kapcsolatban.

A vizsgálat Gárdony város jegyzője – mint építésügyi hatóság – a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, valamint a Székesfehérvári Körzeti Földhivatal eljárásait érintette, s eredményeként a főügyészség négy óvást nyújtott be. Az óvások egyes sukorói állami tulajdonú ingatlanokat érintő telekalakítással, továbbá az érintett területek adataiban bekövetkezett változás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésével kapcsolatban történtek.

A főügyészség indítványát, amely szerint az óvásokkal érintett határozatokat helyezzék hatályon kívül, s hozzanak új határozatokat, az érintett hatóságok elfogadták.

A Fejér Megyei Főügyészség a törvényességi vizsgálat során feltárt adatok alapján az albertirsai és a pilisi ingatlanok tulajdonszerzésével és azok ingatlan-nyilvántartásba vételével kapcsolatban is további vizsgálatot kezdeményezett a Pest Megyei Főügyészségnél.

A pénzügyminiszter a kaszinó koncessziós pályázatát idén februárban írta ki. Az augusztus 14-én kihirdetett eredmény szerint a legjobb ajánlattevő az amerikai érdekeltségű KC Bidding Kft. lett.

A telekcsere körül feltételezett szabálytalanságok miatt az ügyben több vizsgálat indult. A Pénzügyminisztérium december elsejei közleménye szerint a több független értékbecslő által készített értékmeghatározások között olyan nagyfokú az ellentmondás, hogy ebben a kérdésben csak bíróság hivatott állást foglalni. A vizsgálat meghosszabbítását azzal indokolta a tárca, hogy figyelembe lehessen venni az újabb fejleményeket, köztük a Központi Nyomozó Főügyészségen beszerzett igazságügyi szakértői véleményt. Ez a csereterületek forgalmi értékét a szerződésben szereplőnél lényegesen alacsonyabbra becsülte.

Ennek figyelembevételével kérte fel a pénzügyminiszter a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-t, hogy folytassanak egyeztetést Joav Blummal a csere előtti eredeti állapot helyreállítása érdekében, és ha ez nem hoz eredményt, kezdeményezzék bíróságnál a szerződés megtámadását, érvénytelenségének megállapítását. Ez utóbbinak az MNV Zrt. eleget tett.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a döntés előkésztésénél és végrehajtásánál felmerültek hiányosságok, formai gondok.