Az “Indikátorrendszer 2009” kérdőíves felmérés keretében az Egészségbiztosítási Felügyelet többek között feltérképezte a fekvőbeteg-ellátó intézményekben a betegjogok érvényesítésére tett intézkedéseket.

A megkérdezett 114 kórházban szinte mindenhol feltüntetik a betegjogi képviselő elérhetőségét, az adatkezeléssel kapcsolatos tájékoztató az intézmények 69 százalékában érhető el a betegek részére – derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) legfrissebb felmérésből.

Az Indikátorrendszer 2009 kérdőíves felmérés keretében a felügyelet többek között feltérképezte a fekvőbeteg-ellátó intézményekben a betegjogok érvényesítésére tett intézkedéseket. A kérdésmodulra 114 intézmény 189 telephelyéről érkeztek válaszok.

Az elemzés összegzése szerint a 14 éven aluli gyermek ellátása esetén az édesanya térítés nélkül gyermeke mellett tartózkodhat az intézmények 73 százalékában, a vizitek és vizsgálatok ideje alatt azonban csak az intézmények 64 százaléka teszi lehetővé, hogy az anya vagy a gyermek törvényes képviselője a gyermek mellett maradhasson.

Helyi írott eljárásrend megléte a cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes betegek ellátására vonatkozóan az intézmények 60 százalékában található meg, 76 százalékban a lehető leghamarabb próbáljak értesíteni a hozzátartozót, amennyiben személyes szabadságot korlátozó intézkedés elrendelésére kerül sor.

A betegjogi helyzet az Észak-Alföldön és Dél-Alföldön a legkedvezőbb, ez a két régió 6-6 mutató esetében is a legjobb értékekkel rendelkezik.

Azt a kérdést, hogy kapnak-e az intézmény dolgozói tájékoztatást az egészségügyi törvényről, a 184 telephely 96 százalékában adott igenlő választ.

A felmérés szerint országos szinten a kórházi telephelyek 82 százalékában van belső utasítás arra vonatkozóan, hogy kinek adhatnak tájékoztatást a kórház dolgozói a beteg állapotáról, és ezt rögzítik-e a betegfelvételkor. Az intézményi telephelyek 16 százalékában a két feltételnek csupán az egyike valósul meg. Az egyes régiók között ebben a tekintetben túlságosan nagy eltérések nincsenek, Nyugat-Dunántúlon az intézményi telephelyek száz százalékában eleget tesznek mindkét feltételnek.

A kórházi telephelyek 23 százalékában vannak szabadon elvihető és interneten is közzétett betegtájékoztató kiadványok a betegek jogairól, 40 százalékában csak az intézmény honlapján van betegjogi felvilágosítás, 37 százalékában pedig sehol sem érhető el betegjogi információ – olvasható a dokumentumban.

Azt a kérdést, hogy 14 éven aluli gyermek ellátása esetében van-e mód az édesanya számára a kórházi tartózkodás ideje alatt a gyermeke mellett lenni a nap 24 órájában, 104 fekvőbeteg-ellátó telephely válaszai szerint 73 százalékában térítés nélkül, 23 százalékában (részleges vagy teljes) térítés ellenében van mód az édesanya ott-tartózkodására, és az intézmények 4 százalékában nincs mód erre.

Magyarországon a betegjogi képviseleti rendszer 2000. július 1-óta működik.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet teljes elemzése letölthető az EBF hivatalos honlapjáról →