Az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatban hívta fel egy népszavazás kezdeményezőit hétfőn, hogy – miután lejárt az aláírásgyűjtésre törvényben rögzített határidő – adják le az összegyűjtött aláírások megsemmisítéséről szóló jegyzőkönyvet.

A határozat előzménye, hogy két magánszemély júniusban arról kezdeményezett népszavazást: az Országgyűlés alkosson törvényt, amely szerint az OVB választott tagjai kötelesek vagyonnyilatkozatot tenni.

Az OVB hitelesítette az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát, a kezdeményezők november 9-ig gyűjthették az aláírásokat, utána le kellett volna adniuk a támogató aláírásokat, vagy pedig gondoskodniuk kellett volna az aláírásgyűjtő ívek megsemmisítéséről. Az erről szóló jegyzőkönyvet az OVB-hez kellett volna eljuttatniuk. (Ha mégsem gyűjtöttek volna aláírásokat, akkor erről kellett volna nyilatkozniuk.)

A kezdeményezők azonban ennek nem tettek eleget, és az Országos Választási Iroda felhívása után sem nyújtották be a megsemmisítésről szóló jegyzőkönyvet és nyilatkozatot sem tettek.

Az OVB hétfői ülésén szóba került, hogy a testületnek büntetőfeljelentést kellene tennie személyes adattal visszaélés gyanúja miatt. E mellett szólt, hogy a népszavazást kezdeményezők a kellő tájékoztatás után szándékosan tanúsítottak jogsértő magatartást, azaz jogosulatlan adatkezelést.

A büntetőfeljelentéstől azonban a testület tagjai elálltak, mivel nem volt megállapítható, hogy jelentős érdeksérelem érte volna az ívet aláírókat.

Az OVB végül a választási eljárási törvényben kapott felhatalmazása alapján úgy döntött, hogy “a választás törvényes rendjének helyreállítása érdekében” határozatban állapítja meg a jogsértést, és egyben felhívja a népszavazást kezdeményezőket a jogszabályok betartására. Az OVB emellett bejelentést is tesz az adatvédelmi biztosnál.